- Uitgebreid aanbod
- Handige apps
- 8 op Zorgkiezer
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
menu2395menu
Gebruikers menu
2395InloggenHet coronavirus in Nederland raakt iedereen. Heb je vragen over je zorgverzekering en het coronavirus? We hebben de meest gestelde vragen voor je verzameld. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Actuele informatie en antwoorden op de meeste vragen over het coronavirus (COVID-19) staan op de website van de Rijksoverheid en het RIVM.
Het is een lastige en stressvolle tijd. Heb je psychische klachten of andere problemen? In het overzicht van hulplijnen zie je waar je terechtkunt voor hulp.
Wordt een vaccinatie vergoed?
De vaccinatie tegen het coronavirus is gratis. De overheid betaalt de kosten. Je betaalt ook geen eigen risico.
Worden de kosten van een test en/of behandeling voor het coronavirus vergoed?
Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan zich laten testen bij de GGD. Je betaalt voor deze test bij de GGD niets. Ook geen eigen risico.
Preventieve coronatest voor vakantie en geen klachten
Ga je op vakantie naar het buitenland en moet je met een recente coronatest aantonen dat je geen corona hebt? En heb je geen klachten? Dan vergoeden we dit niet. Preventieve coronatesten voor een vakantie of buitenlandse reis worden niet vergoed. Dat doen we bijvoorbeeld ook niet voor medische verklaringen. Deze test betaal je zelf.
Zorgmedewerkers: coronatest in opdracht van mijn werkgever
Word je getest op een coronabesmetting in opdracht van je werkgever in de zorg? Dan wordt de test aangevraagd door de Arbo-arts of de GGD-arts. Je betaalt voor deze test niets. Ook geen eigen risico. Dit geldt voor zowel medewerkers als ZZP’ers in de zorg.
Coronatest via de huisarts
Ga je naar de huisarts? Dan wordt de zorg vergoed vanuit de Basisverzekering. Voor een bezoek aan de huisarts betaal je geen eigen risico. Ook wanneer de huisarts een coronatest bij je afneemt en laat analyseren door een erkend laboratorium, betaal je niets voor de test. Ook geen eigen risico. Het laboratorium declareert de kosten zelf bij de GGD.
Coronatest bij verblijf in het ziekenhuis of voorafgaand aan opname
Verblijf je in het ziekenhuis of (GGZ) instelling en moet je worden getest? Dan vraagt het ziekenhuis deze test aan en wordt deze zorg vergoed vanuit de Basisverzekering. Je zorgverzekering dekt daarom de kosten. Je betaalt voor ziekenhuiszorg wel eigen risico. De coronatest in het ziekenhuis maakt hier onderdeel van uit.
Moet je voorafgaand aan opname in het ziekenhuis worden getest? Dan vraagt het ziekenhuis deze test aan en wordt deze zorg vergoed vanuit de Basisverzekering. Je zorgverzekering dekt daarom de kosten. Je betaalt voor ziekenhuiszorg wel eigen risico. De coronatest in het ziekenhuis maakt hier onderdeel van uit.
Behandeling van een coronabesmetting in het ziekenhuis
Ga je naar het ziekenhuis voor de behandeling van een coronabesmetting? Ook deze zorg wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. Je zorgverzekering dekt daarom de kosten. Je betaalt voor ziekenhuiszorg wel eigen risico. De test in het ziekenhuis maakt hier onderdeel van uit.
Worden mondkapjes vergoed?
Nee, wij vergoeden geen mondkapjes. Deze kosten vallen niet onder de basisverzekering of aanvullende verzekering.
Wordt fysiotherapie voor Covid-19-patiënten vergoed?
Update 1 juli 2024: Op 28 juni 2024 maakte het Zorginstituut Nederland bekend dat paramedische herstelzorg bij post-COVID niet langer uit de basisverzekering vergoed mag worden. De huidige regeling loopt tot en met 30 juni 2024. Verzekerden die tot dat moment al gebruikmaken van de eerstelijns multidisciplinaire paramedische herstelzorg, mogen hun huidige termijn van maximaal 6 maanden afronden tot uiterlijk 1 januari 2025.
Voormalig minister Van Ark voor Medische Zorg heeft op advies van Zorginstituut Nederland besloten om tijdelijk de herstelzorg aan ernstig zieke corona-patiënten ruimer te vergoeden vanuit de Basisverzekering. De verruimde vergoeding geldt voor zowel patiënten die op de IC hebben gelegen als patiënten die op verpleegafdelingen zijn behandeld of die thuis ernstig ziek zijn geweest. Voor deze zorg uit de Basisverzekering geldt een eigen risico.
Deze regeling geldt van 18 juli 2020 tot 1 januari 2025 en geeft patiënten recht op de volgende zorg:
Voorwaarden:
Een verlenging van deze periode met 6 maanden is mogelijk, wanneer een medisch specialist oordeelt dat dit noodzakelijk is. De patiënt heeft dan nogmaals recht op dezelfde hoeveelheid zorg. Tussen eind behandelperiode 1 en start behandelperiode 2 mag maximaal 4 maanden zitten.
Voor paramedische herstelzorg die aanvangt op of na 1 november 2020 geldt een tijdsperiode van maximaal 6 maanden tussen het einde van het acute infectiestadium van de COVID-19 en het moment van verwijzing. Na verwijzing moet de eerste behandelsessie binnen 1 maand plaatsvinden.
Tip: heb je last van milde klachten na corona? Dan kun je zelf aan de slag met oefeningen in de FysioZelfCheck app, als je bij ons aanvullend verzekerd bent.
Gaat de teller voor het aantal vergoede behandelingen van bijvoorbeeld fysiotherapie na de coronacrisis weer terug naar nul?
Veel zorgverleners stellen afspraken uit of kunnen niet of minder werken door de maatregelen. Vervelend, zowel voor jou als voor de behandelaar. Het doel blijft om zoveel mogelijk zorg wél te verlenen, op een veilige manier. Daarbij kijkt een behandelaar hoe dringend de zorg is. En of de zorg op een andere manier mogelijk is, zoals via de telefoon of een online behandeling.
Wij kunnen de teller van het aantal behandelingen dat we vergoeden niet terugdraaien. De behandelingen die je hebt gehad, zijn namelijk gewoon vergoed. We weten nog niet hoe lang de coronamaatregelen gaan duren en wat de gevolgen zijn voor de zorg, zoals fysiotherapie. Houd onze website in de gaten. Als er nieuws is, dan laten we dit daar weten.
Ik ben in het buitenland en ik moet behandeld worden tegen het coronavirus. Ben ik daar voor verzekerd?
Bij een noodzakelijke medische behandeling in het buitenland biedt de zorgverzekering ook dekking. De Basisverzekering vergoedt maximaal de kosten die in Nederland normaal zijn. Als een behandeling in Nederland €1.500 kost, krijg je voor ongeveer dezelfde behandeling in het buitenland ook maximaal €1.500 vergoed. Uit je aanvullende zorgverzekering of je reisverzekering krijg je soms aanvullende medische kosten vergoed. Kijk hier goed naar voordat je op reis gaat.
Ik ben in het buitenland en ben besmet. Ik wil terug naar Nederland. Ben ik daarvoor verzekerd?
Bij repatriëring naar Nederland worden de vervoerskosten niet vergoed vanuit je ziektekostenverzekering. Deze kosten kun je declareren via je reisverzekering.
Ik ben in het buitenland en moet in quarantaine. Ik moet langer op mijn vakantieadres verblijven. Ben ik daarvoor verzekerd?
Moet je vanwege maatregelen in verband met het coronavirus langer op je vakantieadres blijven? De extra verblijfkosten kun je declareren via je reisverzekering.
Ik ben in het buitenland met milde klachten en wil daarom eerder naar huis. Ben ik daarvoor verzekerd?
Bij milde klachten kun je voor een aanpassing in je reisschema een beroep doen op je reisverzekering.
Vergoedt Anderzorg een coronabehandeling in Duitsland?
Sinds kort worden er patiënten voor de behandeling van COVID-19 overgeplaatst naar Duitsland. Normaal geldt er vanuit de Basisverzekering een vergoeding tot het Nederlandse tarief. Eventuele meerkosten zijn dan voor rekening van de verzekerde of komen ten laste van de reisverzekering. Voor een behandeling van COVID-19 in Duitsland geldt deze bepaling niet. Patiënten die voor hun behandeling voor COVID-19 naar Duitsland moeten uitwijken krijgen naast de behandeling ook de kosten van het vervoer vergoed. Anderzorg en de andere zorgverzekeraars onderhouden hierover contact met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dit centrum coördineert de overplaatsing van patiënten naar Duitsland.
Krijg ik een vergoeding voor spoedeisende zorg bij een negatief reisadvies?
Een negatief reisadvies heeft geen invloed op de vergoeding voor spoedeisende zorg in het buitenland.
Zijn er afspraken over het vervoeren van patiënten met (mogelijk) coronavirus met een taxi?
Er zijn extra maatregelen afgesproken bij het vervoeren van patiënten met een taxi. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die voor nierdialyse en oncologische behandelingen naar het ziekenhuis gaan en gebruik maken van zittend ziekenvervoer. Deze maatregelen zijn nodig voor de gezondheid en veiligheid van zowel kwetsbare patiënten als de mensen die hen vervoeren. Afgesproken is onder andere dat vanwege de coronacrisis patiënten altijd alleen vervoerd worden. Vervoer van patiënten gebeurt bij voorkeur in een bus, zodat de regel voor het houden van anderhalve meter afstand zo veel mogelijk gevolgd kan worden.
Op verzoek van patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, vervoerders en zorgverzekeraars zijn hiervoor twee protocollen door de overheid opgesteld:
Ik volg een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI: Beweegkuur, CooL of SLIMMER) of kom daarvoor in aanmerking. Maar dat is normaal gesproken face-to-face zorg. Wat nu?
Zorgverzekeraars hebben gezamenlijk afspraken gemaakt dat de GLI, zolang de maatregelen tegen het coronavirus van toepassing zijn, op afstand kan worden gegeven. Zodoende kun je toch gebruik maken van deze programma’s zonder dat je aan besmettingsrisico’s wordt blootgesteld. Neem contact op met je huisarts. Ben je al betrokken bij een GLI? Neem dan contact op met je behandelaar/leefstijlcoach.
Ik heb een reis- en annuleringsverzekering via Anderzorg. Kan ik mijn reis annuleren vanwege het coronavirus?
De meeste reis- en annuleringsverzekeringen geven geen dekking voor annulering door het coronavirus. Zelfs niet als het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft afgegeven.
Heb je de dekking ‘Extra Annuleringsredenen’ afgesloten bij je doorlopende annuleringsverzekering? Dan is het coronavirus alleen een geldige reden als je deze extra dekking vóór 30 januari 2020 hebt afgesloten. Op de website van Unigarant lees je meer over de reis- en annuleringsverzekering.
Moet ik nu langer wachten op de betaling van mijn declaratie?
Je kunt zelf gemakkelijk online declareren via de Anderzorg app op je mobiele telefoon of via Mijn Anderzorg. Dit gaat het snelst. Onze medewerkers werken volgens de richtlijnen van het RIVM zoveel mogelijk vanuit huis. Hierdoor blijft post langer liggen. Als je een declaratie per post indient, dan kan het zijn dat je langer moet wachten op de betaling van je declaratie. Onze excuses hiervoor. We doen ons best om je declaraties zo snel mogelijk te verwerken.
Voor het inloggen in de Anderzorg app heb je DigiD nodig. Je hebt de DigiD app of DigiD met sms-controle nodig om de Anderzorg app te openen. Zo beschermen we je gegevens nog beter. Gebruik je de app of sms-code van DigiD nog niet? Vraag deze aan op de website van DigiD. Lees meer over het inloggen met DigiD bij Anderzorg.
Ik ben zwanger en ik maak me zorgen over het coronavirus. Waar kan ik meer informatie vinden?
Als je zwanger bent maak je je misschien extra zorgen over het coronavirus. Op deze website over geboortezorg, onder andere opgericht door Zorgverzekeraars Nederland, vind je antwoorden op veelgestelde vragen over zwangerschap en het coronavirus.