• Uitgebreid aanbod
  • Handige apps
  • 8 op Zorgkiezer
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
Icon ZoekenZoeken

Ik heb gehoorschade. Wat nu?

2 oktober 2018 Anderzorg
Suizen, fluiten, zoemen, rinkelen. Deze geluiden ‘klinken’ best onschuldig. Maar zodra je een van deze klanken non-stop hoort, kan zo’n geluid je leven behoorlijk beheersen.

Wat hoor jij?

Hoeveel last iemand met gehoorschade ervaart verschilt per persoon. Sommige mensen horen alleen een blijvende piep of suis als het ergens stil is. In bed, bijvoorbeeld. Terwijl bij anderen zo’n geluid op elk moment aanwezig is. Ook het geluid zelf én het volume ervan wisselt bij mensen. Iedereen met gehoorschade hoort een ‘eigen’ geluid: scherp, dof, hard of zacht.

Vier tips

Hoe kun je omgaan met de oorsuizen die jij hoort? We geven vier tips:

1. Bijna alles onder controle
Meestal is er geen behandeling voor tinnitus. Toch is de kans groot dat je na verloop van tijd meer controle krijgt over het oorsuizen. Dit klinkt nu misschien nog onwaarschijnlijk, maar je raakt eraan gewend waardoor het gevoel van paniek en onrust weggaat. Probeer het oorsuizen zo weinig mogelijk aandacht te geven en zoek vooral in het begin afleiding door middel van trucjes of omstandigheden (zie volgende tips). Je zult merken dat de piep of suis na verloop van tijd een geluid wordt dat ‘bij je hoort’.

2. Verbloemen
Heb je weleens geprobeerd om zachtjes muziek op te zetten via oordopjes? Bij sommige mensen verdwijnt het oorsuizen dan even naar de achtergrond. Je zou zelfs kunnen kiezen voor een maskeerder (een apparaatje op het oor) dat een relaxt geluid maakt, zoals rustige zeegeluiden.

3. Hocus Focus…
Wanneer je geconcentreerd bezig bent is het mogelijk dat je het oorsuizen even vergeet, bijvoorbeeld met werk of sport. Je brein kan zich namelijk maar op één ding tegelijk focussen. Want tijdens een intensieve workout of het scoren van een goal heb je wel even wat anders aan je hoofd dan die piep of suis, waardoor deze naar de achtergrond verdwijnt. Misschien vind je zelfs wel een nieuwe hobby die al jouw aandacht vraagt.

4. Adem in, adem uit
Stress is een veelgehoorde klacht die gehoorschade kan verergeren. Wees daarom lief voor jezelf en neem genoeg tijd voor ontspanning. Zo biedt voor sommige mensen met tinnitus yoga of mindfulness uitkomst.

Zijn bovenstaande tips niet voldoende? Bespreek dan met je huisarts hoe je leert te ontspannen en aan het geluid te wennen.
Wil je meer weten? Luister dan ook de Anderzorg podcast over gehoorschade.

Bronnen:

thuisarts.nl en www.hoorzaken.nl