- Uitgebreid aanbod
- Handige apps
- 8 op Zorgkiezer
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
menu2395menu
Gebruikers menu
2395Inloggen3 september 2016
In mijn studententijd had ik in de flat een buurjongen die uit de Oekraïne kwam. Elke avond legde hij 3 witte afbakbroodjes en 3 frikadellen in de oven. De vraag waarom werd niet heel duidelijk beantwoord. Mijn Oekraïens en zijn Engels waren beide op zijn zachts gezegd gebrekkig. Het enige wat ik er uit kreeg was: “healthy, proteïns”. Op een dag kreeg hij bezoek en had besloten een bloemkool te kopen. Nooit heb ik iemand zo wazig naar een bloemkool zien kijken. Met blad eraan ging deze in het geheel de pan in. Om erger te voorkomen heb ik er maar wat water toegevoegd. Tot op de dag van vandaag vraag ik me af wat er uiteindelijk voor “maaltijd” is uitgerold. De volgende dag lagen er in ieder geval weer vertrouwd afbakbroodjes en frikadellen in de oven.
De meeste mensen denken bij studenteneten aan dit soort voedsel. Een snelle, makkelijke en zeker geen gezonde hap. Met Mac ’n Cheese als ultiem studentenvoedsel. Gebrek aan cooking skills - zoals bij mijn Oekraïense buurjongen -, gebrek aan tijd maar vooral gebrek aan geld zouden leiden tot dit soort voedselkeuzes. En niet te vergeten: de niet altijd even schone keuken die vaak met een grote groep gedeeld wordt. Kijk deze beelden van de Smaakpolitie er maar eens op na (1). Waarschuwing: je hebt er wel een sterke maag voor nodig. Maar klopt dit beeld van de moderne student nog wel? Recent onderzoek onder Nijmeegse studenten wijst uit dat meer dan 60% gezond eet. Ook zijn – niet heel verassend - jonge vrouwen meer gezondheidsbewust zijn dan jonge mannen (2).
Of althans, de perceptie heeft dat ze gezond eten. Daar zit natuurlijk een verschil tussen. Het geven van sociaal wenselijke antwoorden ligt op de loer. Als je weet dat de richtlijn is om 200 gram groenten op een dag te eten en er wordt gevraagd hoeveel groenten of je per dag eet, wat zou dan je antwoord zijn….
Dus zijn studenten nu wel zo gezond bezig? Onderzoek wijst uit dat een aantal gezondheidsparameters zoals de Body Mass Index en cholesterol er niet beter op worden als jongeren gaan studeren (3). Natuurlijk sta je daar niet altijd bij stil. Je hebt immers genoeg andere zaken aan je hoofd. Toch hoeft gezond eten niet per se duur of tijdrovend te zijn. Volgens het Nibud heeft een student gemiddeld de ruimte om 161,- euro uit te geven aan boodschappen. Dit komt neer op 40 euro per week (4). Er van uitgaande dat niet alles levensmiddelen zijn laten we uitgaan van 30 euro. Dat klinkt niet heel veel en zeker niet als je naar de supermarkt gaat voor een kant-en-klare maaltijdsalade. Of naar de Starbucks voor een Skinny Latte. Eén persoons porties zijn per definitie altijd duurder. Dus maak gebruik van je medestudenten: koop gezamenlijk in en kook voor meerdere personen. Natuurlijk bestaan er superfoods zoals freekeh en allerlei ander hip voedsel. Maar niets is zo voordelig als een ouderwetse aardappel! Lekker, voedzaam en je kunt het met bijna alles combineren. Koop ook seizoensgebonden groenten. Sla eten in de winter is niet voordelig; boerenkool wel. Op de weekmarkt kun je ontzettend voordelig voedsel kopen zoals groentes, fruit, vis en zeker aan het eind van de dag. Dus met een beetje voordelig shoppen kun je heerlijk en gezond eten.
Koop met meerdere mensen in, deel, en vries in. Niets is zo handig om voor 4 keer pastasaus of maaltijdsoep te maken en in te vriezen. Eén persoons maaltijden, vooral kant-en-klaar, zijn verhoudingsgewijs enorm duur.
Ga naar de markt of de lokale boer. Hier kun je grote hoeveelheden relatief goedkoop inslaan. Waar vind je nog 3 kilo sinaasappelen voor 1 euro? Of 3 kilo aardappelen voor 50 cent? Nee ze zijn niet zo fancy als quinoa maar hé , denk aan dat budget…
Vergeet die zegeltjes en punten bij je vertrouwde supermarkt. Zoek de aanbiedingen op en plan voor een hele week de maaltijden vooruit.
Gooi geen kliekjes of restanten weg! Weet je niet wat je er mee aan moet? Kijk op Kliekipedia.nl voor inspiratie (5,6)
Bronnen:
Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!