- Uitgebreid aanbod
- Handige apps
- 8 op Zorgkiezer
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
menu2395menu
Gebruikers menu
2395Inloggen19 april 2016
Ontgiften, detoxen, reinigen en ontslakken zijn termen die alternatieve behandelaars gebruiken voor het verwijderen van afval- en gifstoffen uit het lichaam. Ze vinden gretig aftrek en de ervaringen zijn vaak positief. Niets mis mee zou je denken. Toch is er wel wat meer over te vertellen. Doet het bijvoorbeeld wat het belooft?
Een auto heeft verschillende filters nodig om goed te blijven rijden. Een oliefilter zuivert bijvoorbeeld de olie en een luchtfilter voorkomt dat vuil in de motor komt. Beide filters raken echter een keer vol en moeten daarom op zijn tijd vervangen worden.
Ons lichaam wordt ook blootgesteld aan stofjes die we eigenlijk niet in ons lichaam willen hebben en eruit willen filteren. Bekende voorbeelden zijn alcohol, medicijnen, uitlaatgassen en restjes bestrijdingsmiddelen. Gelukkig is ons lichaam uitgerust met organen (lever, nieren, longen, darmen, huid) die gespecialiseerd zijn in het tegenhouden, onschadelijk maken en/of opruimen van deze potentieel schadelijke stofjes. Dit doen ze 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Hoewel dit erg efficiënt gebeurt, is ophoping van sommige stofjes in erg kleine hoeveelheden niet te voorkomen [1].
Er zijn verschillende vormen van ‘detoxen’. Van het traditionele vasten tot warmwaterbaden, klysma’s, darmspoelingen, kleibehandelingen, oil-pulling en complete detox-arrangementen van meerdere dagen. Ze hebben met elkaar gemeen dat er wordt geclaimd dat opgehoopte afval- en gifstoffen het lichaam verlaten. Alsof het lichaam na het ‘detoxen’ nieuwe schone filters heeft gekregen. Resultaten die vaak genoemd worden zijn:
De term ‘detoxen’ komt uit de verslavingszorg. Het gebruik van drugs leidt tot stofjes in het lichaam die problemen veroorzaken en verantwoordelijk zijn voor de ontwenningsverschijnselen. Tijdens het afkicken wordt geprobeerd om die giftige stofjes uit het lichaam te krijgen. Dat geldt ook voor vergiftiging met bijvoorbeeld methanol. In het ziekenhuis wordt dan met behulp van hemodialyse het methanol uit het bloed gefilterd [3]. Oorzaak, gevolg en oplossing zijn hier duidelijk. Tegenwoordig wordt de term ‘detoxen’ voornamelijk door alternatieve behandelaars gebruikt, waar het een totaal andere en onduidelijke betekenis heeft gekregen:
Hoewel het bewijs ontbreekt dat ‘detoxen’ daadwerkelijk gifstoffen afvoert, zijn er mensen die zeggen dat ze zich erna daadwerkelijk beter voelen. Hoe kan dat dan? Kloppen die verhalen niet? Die verhalen kunnen best kloppen, maar niet doordat het lichaam van gifstoffen is ontdaan. Tijdens een detox-periode gebeuren er namelijk vaak nog andere dingen die de verbeteringen kunnen verklaren (naast het placebo-effect):
Er zijn verschillende vormen van detoxen, waardoor ze niet allemaal over één kam geschoren kunnen worden. Over het algemeen zijn ze bij normaal gebruik veilig. Enkele vormen kennen wel risico’s. Langdurig vasten of éénzijdig eten/drinken kan bijvoorbeeld tekorten veroorzaken. Overdosering kan ontstaan bij te enthousiast gebruik van voedingssupplementen, laxantia, vochtafdrijvende middelen en zelfs water. Daarnaast zijn er klei- en kalksoorten die lood en andere zware metalen kunnen bevatten. Door klei-drankjes te drinken of klei op de huid te smeren kan het lichaam die zware metalen opnemen. Tot slot kunnen darmspoelingen tot darmperforaties leiden wanneer die niet door deskundigen worden uitgevoerd.
‘Detoxen’ sugereert dat opgehoopte gifstoffen het lichaam verlaten waardoor men zich beter gaat voelen. Bewijs daarvoor ontbreekt echter. Om je goed te voelen kun je je tijd beter besteden aan gezond eten, ontspanning en voldoende beweging dan aan producten die zijn gericht op het ontgiften van het lichaam.
Referenties:
Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!