- Uitgebreid aanbod
- Handige apps
- 8 op Zorgkiezer
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
menu2395menu
Gebruikers menu
2395Inloggen12 juni 2016 door Anderzorg
De zomer nadert met rasse schreden. Dat betekent: zon, gezelligheid, strand en vakantie. In ieder geval bij die laatste twee hoort de bikini of de zwembroek. In allerijl wordt naarstig op internet gezocht naar methodes om bikiniproof te worden. Want dat vetrolletje wat over je broekje hangt kan natuurlijk écht niet. Notitie voor jezelf: bekijk eens even een foto van een overcrowded strand in Benidorm en je zelfvertrouwen gaat er ineens met sprongen op vooruit. Maar niettemin tijd om een paar veel gemaakte misverstanden over het wegwerken van het winterbuikje op een rijtje te zetten.
Het principe van afvallen is simpel. De energiebalans moet negatief worden. Dat wil zeggen dat de energie (kcal) die je inneemt via je voeding minder moet zijn dan de energie die je verbruikt. Dat principe moet zich langere tijd voordoen. Een negatieve energiebalans op één dag levert geen resultaat op als het gaat om afvallen (1).
Logischerwijs zou je denken: als ik meer ga sporten verbruik ik meer energie dus dan val ik af. Wetenschappers zijn het er echter nog niet over eens of het effect van sporten op blijvend gewichtsverlies nu wel zo groot is. Onderzoek uit 2012 wees uit dat het beperkte gewichtsverlies te maken had met een combinatie van minder beweging dan eigenlijk wenselijk zou zijn en tegelijkertijd een hogere energie-inname (2).
Er is namelijk een behoorlijke hoeveelheid sport nodig om een negatieve energiebalans te creëren. De vuistregel is dat iemand totaal 3500 kcal minder moet innemen of meer moet verbruiken om 0,5 kg af te vallen. Dus als je 500 kcal per dag minder inneemt dan je verbruikt val je in een week 0,5 kg af. Hoewel deze vuistregel erg grof is en afhankelijk van diverse factoren geeft het voor de meeste mensen een redelijke indicatie (3). En 3500 kcal is veel. Met een half uurtje rustig joggen verbruikt een vrouw van 70 kg een kleine 300 kcal (4). Dus om die 0,5 kg af te vallen in één week alleen met joggen moet je dat bijna 2 keer per dag doen. Misschien overbodig om te melden dat dit voor de gemiddelde werkende mens niet haalbaar is.
In plaats van die 300 kcal te verbranden met sporten kan er ook winst gehaald worden uit de voeding. Een glas cola en een reep ontbijtkoek minder en die 300 kcal winst zijn ruimschoots in de pocket. Omgekeerd betekent dit dus ook dat je het rondje joggen teniet doet door daarna dat glas cola en die reep ontbijtkoek te eten. Immers, -300 kcal (joggen) + 300 kcal (eten) = 0. De reden dat mensen minder afvallen dan ze willen door te gaan sporten heeft namelijk ook te maken met de gedachte dat je dan wel iets extra’s kan eten. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat vrouwen geneigd zijn relatief meer te compenseren dan mannen (8). Ook neemt het hongergevoel toe wanneer je meer sport - en dus meer energie verbruikt. Die combinatie van fysieke en mentale factoren maakt het extra lastig om de energiebalans negatief te houden (9).
Is sporten dan totaal nutteloos? Nee zeker niet! De meeste onderzoekers zijn het er over eens dat een combinatie van minder eten en meer bewegen op de lange termijn het beste resultaat geeft (6,7). Sporten zorgt er namelijk voor dat de lichaamssamenstelling iets veranderd. De vetmassa daalt en de spiermassa wordt wat hoger wat uiteindelijk gunstig is om het streefgewicht te bereiken en te behouden. Het is tijdens het afvallen dan wel van belang dat de voeding voldoende eiwitten bevat (5). En beweging heeft natuurlijk nog veel meer positieve effecten op de gezondheid zoals een lagere kans op het ontwikkelen van hart- en vaataandoeningen (7). Kortom een combinatie van minder eten en meer bewegen is de sleutel tot succes.
Bronnen:
Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!