• Uitgebreid aanbod
  • Handige apps
  • 8 op Zorgkiezer
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
Icon ZoekenZoeken

Hoe bereik ik mijn doelen?

28 februari 2018 door Anderzorg

Heb jij je tijdens de afgelopen feestdagen ook weer lekker laten gaan met al die lekkernijen, diners en drankjes en laat de weegschaal nu iets hogere cijfers zien dan je zou willen? Of heb je het afgelopen jaar gemerkt dat slechte gewoontes in je ritme geslopen zijn? Dan ben je nu wellicht op zoek naar manieren om weer terug in vorm te komen. In dit blog vind je een paar tips hoe je goede doelen opstelt en ze ook kunt bereiken.

Stel concrete doelen

Maak voor jezelf een lijstje met vijf concrete en haalbare doelen voor dit jaar. Maak de doelen SMART, dan is de kans op slagen groter. Dat staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Vijf kilo eraf binnen een half jaar, in januari wekelijks twee keer 30 minuten sporten, dagelijks 2 stuks fruit eten, minder suiker eten door te stoppen met het drinken van frisdrank, suikergebruik in de koffie te verminderen van 2 klontjes naar 1 klontje per kopje en 3 keer per week minstens een half uur voor het slapen gaan geen beeldschermen meer bijvoorbeeld. Als je doelen op deze wijze formuleert kun je ze gemakkelijk evalueren en zo nodig bijstellen of de volgende stap nemen. En bedenk: met kleine stappen kom je er ook!

Motivatie en belemmeringen

Schrijf vervolgens bij elk doel de belangrijkste belemmeringen. Waarom lukte dit tot nu toe niet? Dit geeft inzicht in de drempels die je moet wegnemen om je doelen te kunnen halen. Schrijf er ook bij waarom dit doel zo belangrijk voor je is. Wat levert het je op als het lukt om dit doel te bereiken? Wellicht zit je beter in je vel, voel je je fitter, kun je je beter concentreren op je werk of studie. Als het later even moeilijk is om voor je doelen te werken, dan kun je dit teruglezen om jezelf eraan te herinneren waarvoor je het ook al weer deed. Een motivatiesteuntje dus!

Actiepunten bij je doelen

Schrijf vervolgens actiepunten bij je doelen. Hoe ga je dit bereiken en wat heb je daarvoor nodig? Bijvoorbeeld: minstens twee keer per week de fiets pakken naar het werk of als je vrienden bezoekt. Pak je de fiets nu niet omdat het zo’n oud barrel is? Ga dan op zoek naar een nieuwe. Heb je motivatie nodig bij het sporten? Vraag dan eens rond wie mee zou willen sporten en jou kan motiveren. Neem dagelijks een stuk fruit mee naar je werk of school, voor als je even trek krijgt. Zoek alternatieven voor zoete drankjes of tussendoortjes. En bedenk hoe je je tijd voor het slapen gaan anders zou willen besteden. Lees een goed boek, houd een dagboek bij, ga mediteren of schaapjes tellen of speel een spel met een huisgenoot of familielid.

Belonen

Ook niet onbelangrijk: spreek met jezelf af welke beloning je krijgt als je een doel haalt. Is het gelukt een week lang niet naar een beeldscherm te staren voor het slapen gaan? Beloon jezelf dan met dat boek wat je al langer wilde lezen. Ben je een kilo afgevallen? Beloon jezelf dan met die mooie waterfles zodat je voortaan blij wordt van dat flesje water dat je nu altijd bij je hebt. Let er wel op dat beloningen bij je nieuwe leefstijl passen. Dus beloon jezelf niet met dat nieuwe computerspel net nu je hebt afgeleerd tot laat te gamen…

Evalueren, aanpassen en doorgaan

Schrijf je doelen op een mooi papiertje en hang ze op een plek waar je ze af en toe ziet om jezelf aan je doelen te herinneren. Prik meteen een paar evaluatiemomenten in je agenda. Eentje na een maand, eentje na ongeveer 3-4 maanden, eentje na een half jaar en eentje na 9 maanden bijvoorbeeld. Op deze momenten pak jij je lijstje er even bij en ga je bij jezelf na in hoeverre je dit doel behaald hebt. Is het gelukt om al iets af te vallen? Super, beloon jezelf dan vooral! Is het niet gelukt, ga dan nog eens na waaraan dat lag. Kun je je actiepunten aanpassen of waren er nieuwe belemmeringen? Hoe pak je die dan aan? Pas je doelen eventueel aan als ze niet haalbaar waren en pas ook je actiepunten aan. Dit evalueren hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Je kunt je doelen ook heel goed evalueren met je partner of een vriend of vriendin.

Doen!

Na bovenstaande tips blijft er eigenlijk nog maar een ding over: gewoon beginnen! Ga ervoor en wees niet bang om te falen. Ook als je je doel niet helemaal haalt of het niet altijd lukt, heb je in elk geval grote stappen gezet in de juiste richting. En dat is waar het uiteindelijk om gaat. Wees dus vriendelijk voor jezelf en zorg ervoor dat het leuk blijft om aan jezelf te werken.

I'm a Foodie

Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!

  • ir. Marijke Berkenpas
    Diëtist, voedingswetenschapper - Founder I'm a Foodie