- Uitgebreid aanbod
- Handige apps
- 8 op Zorgkiezer
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
menu2395menu
Gebruikers menu
2395Inloggen8 augustus 2017 door Anderzorg
Voedingsvezels zijn goed voor je! Ze zorgen voor een goede stoelgang, maar er is ook een verband met een verlaagd risico op hartziekten, beroerte, diabetes mellitus type II en bepaalde vormen van kanker. Toch haalt de overgrote meerderheid van ons niet de aanbevolen hoeveelheid. Hoe komt dat en hoe kun je op eenvoudige en smakelijke wijze voldoende voedingsvezels binnenkrijgen?
Onder voedingsvezels worden verschillende plantaardige stoffen verstaan die niet in de dunne darm door spijsverteringsenzymen worden afgebroken en daardoor onverteerd in de dikke darm komen. In de dikke darm worden de meeste voedingsvezels (ca. 70%) door darmbacteriën gefermenteerd (afgebroken). Dit zijn dan ook de ‘fermenteerbare’ voedingsvezels en die zitten onder andere in groente, fruit, peulvruchten, haver en noten. Tijdens deze fermentatie komt energie vrij, ongeveer 2 kcal per gram voedingsvezel. Fabrikanten zijn daarom verplicht om 2 kcal te rekenen voor iedere gram voedingsvezel die in hun producten zit [1]. De overige 30% van de voedingsvezels verlaat ongewijzigd het lichaam. Dit zijn de ‘niet-fermenteerbare’ voedingsvezels en zitten onder andere in volkoren graanproducten en groente. Omdat ze meer vocht aantrekken dan fermenteerbare voedingsvezels zijn ze beter in staat om de ontlasting volume te geven en daardoor de stoelgang te bevorderen.
Waar zijn voedingsvezels goed voor?
Er is niemand die eraan twijfelt dat voedingsvezels goed voor je zijn. Meestal zal gezegd worden dat dat komt omdat ze de stoelgang bevorderen. Dat klopt inderdaad, maar er zijn meer redenen om voldoende voedingsvezels binnen te krijgen. Ze verlagen bijvoorbeeld ook de bloeddruk [2] en de voedingsvezels in haver, gerst en fruit (bèta-glucanen en pectine) verlagen het LDL-cholesterol [3-5]. Daarnaast is er een verband aangetoond tussen een ruime inname van voedingsvezels en een lager risico op hartziekten, beroerte, diabetes mellitus type II, borstkanker en darmkanker [6-10]. Bovendien zitten ze in voedingsmiddelen die ook om andere redenen bijdragen aan een goede gezondheid.
Het advies is om dagelijks 30-40 gram voedingsvezels of meer binnen te krijgen (of 14 gram per 1.000 kcal) [11]. Het merendeel van de mensen haalt dat niet. Gemiddeld krijgen jongvolwassen mannen en vrouwen (19-30 jaar) 20 gram voedingsvezels per dag binnen (vrouwen iets minder, mannen iets meer) [12]. Maar 5% van de jongvolwassen mannen haalt de 33 gram/dag en 5% van de jongvolwassen vrouwen haalt de 26 gram/dag. Dat komt onder andere omdat we meestal de aanbevolen hoeveelheden groente en fruit niet halen, maar ook omdat veel voedingsmiddelen van hun voedingsvezels zijn beroofd. Denk bijvoorbeeld aan geraffineerde graanproducten zoals witbrood, witte pasta en witte rijst.
Er zijn uiteenlopende voedingsmiddelen waar wel voedingsvezels inzitten waardoor je bij iedere maaltijd en bij ieder tussendoortjes voedingsvezels kunt binnenkrijgen. Soms staat op het etiket dat het voedingsmiddel “een bron van voedingsvezels” is. Je weet dan dat er per 100 gram minimaal 3 gram voedingsvezels inzitten. Staat er “vezelrijk” op dan moeten er per 100 gram minimaal 6 gram voedingsvezels inzitten (zie ook https://www.anderzorg.nl/prikbord/i-am-a-foodie/wat-staat-er-op-het-etiket ). De 30 gram voedingsvezels per dag is dan ook haalbaar wanneer je de juiste voedselkeuzes maakt:
Als ontbijt havermout met melk/sojadrink, banaan, granaatappelpitjes, cacao en een handje gehakte ongezouten walnoten. Als lunch twee volkoren boterhammen met humus, tomaat en postelein. Als avondmaaltijd 75 gram (ongekookt) volkoren pasta met kip, linzen en een groente-roomsaus van sojaroom, 100 gram champignons, een courgette, fijngesneden ui en knoflook, salie, dragon, peterselie, edelgistvlokken en peper. Als tussendoortjes kun je denken aan een schaaltje yoghurt met fruit naar keuze en een volkoren cracker met ricotta, mango en koriander. Met dit dagmenu krijg je ongeveer 30 gram voedingsvezels binnen.
Deze voorbeelden komen uit het boek “Eet als een expert” [13]. Daar vind je meer voorbeelden die je kunnen inspireren om gezond, lekker, gevarieerd en vezelrijk te eten, inclusief receptuur en bereidingswijze.
Bronnen:
Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!