- Uitgebreid aanbod
- Handige apps
- 8 op Zorgkiezer
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
menu2395menu
Gebruikers menu
2395Inloggen13 april 2017 door Anderzorg
Thee is niet alleen een lekkere en caloriearme drank maar staat sinds 2015 ook nog eens expliciet genoemd in de Richtlijnen Goede voeding van de Gezondheidsraad. Door in ieder geval 3 kopjes groene of zwarte thee per dag te drinken kun jij je gezondheid bevorderen. De vraag is natuurlijk hoe dan?
Voldoende vocht is belangrijk. Als je uitdroogt functioneert je lichaam minder efficiënt en kun je minder effectief afvalstoffen afvoeren. Toch is dit niet de reden dat thee in de Richtlijnen Goede Voeding staat. Er zijn namelijk meer manieren om voldoende vocht binnen te krijgen: water, thee, koffie… Noem maar op. Groene thee heeft wel eens het labeltje gehad dat het juist vocht afdrijvend zou werken, maar daar is geen enkel concreet wetenschappelijk bewijs voor. Het advies om thee te drinken heeft niets te maken met vochtinname of een vocht afdrijvend effect.
Thee drinken wordt sterk in verband gebracht met een verlaagd risico op hart- en vaataandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en beroerte. De verantwoordelijke stoffen hiervoor zijn waarschijnlijk de polyfenolen. Dit is een overkoepelende term voor stoffen die niet onder bijvoorbeeld vitamines en mineralen vallen maar wel een gezondheidsbevorderend effect kunnen hebben. Polyfenolen hebben onder meer ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen functioneren als antioxidant. Oftewel, ze kunnen schadelijke stoffen die de hele dag door in het lichaam ontstaan als gevolg van blootstelling aan luchtvervuiling, ongezonde voeding en sporten neutraliseren. Superbelangrijke stofjes dus. En thee kan deze leveren.
Polyfenolen worden regelmatig in verband gebracht met een verlaagd risico op kanker. Vooralsnog is er onvoldoende bewijs dat de polyfenolen in thee dit effect kunnen bewerkstelligen. Een wondermiddel is thee wat dit betreft dus beslist niet.
Door meerdere keren per dag een kopje groene of zwarte thee te drinken zou je het risico op suikerziekte (diabetes type 2) kunnen verlagen. Maar voor dit een remedie wordt voor iedereen: het ontstaan van diabetes type 2 kent natuurlijk meerdere factoren zoals overgewicht, ongezonde voeding en onvoldoende beweging. Een kopje thee drinken heft dit zeker niet op. Gezonde voeding, voldoende beweging en een gezond gewicht handhaven blijven de belangrijkste aspecten. Het drinken van thee zou ondersteuning kunnen bieden in de preventie van diabetes.
Het dagelijks drinken van enkele kopjes groene of zwarte thee is effectief om het risico op het ontwikkelen van welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten te doen verminderen, al zijn het echt geen wondermiddelen. Aandacht voor gezonde voeding en leefstijl is hier niet los van te zien. Overigens, dit geldt alleen voor groene en zwarte thee gemaakt van de theeplant Camellia sinensis. Rooibosthee en kruidentheeën zoals sterrenmunt en kamillethee zijn gemaakt van andere planten en bevatten niet de polyfenolen zoals die in groene en zwarte thee te vinden zijn en hebben dus niet hetzelfde gezondheidseffect. Overigens is het natuurlijk geen probleem om andere theesoorten te drinken naast groene en zwart thee om je vochtinname op peil te houden.
Bronnen:
Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!