- Uitgebreid aanbod
- Handige apps
- 8 op Zorgkiezer
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
menu2395menu
Gebruikers menu
2395Inloggen1 oktober 2018 door Anderzorg
To oat! Volkoren granen zijn sowieso een gezonde keuze vanwege de vezels die ze bevatten, maar haver heeft nog een extra gezondheidseffect op het cholesterol. Niet overtuigd? In dit blog leggen we je uit hoe het precies werkt én laten we zien hoe je makkelijk voldoende haver kunt eten.
Haver zit bomvol met vezels (1,2). Vezels hebben een positief effect op de bloeddruk en het eten ervan wordt in verband gebracht met een lager risico op coronaire hartziekten, een beroerte, diabetes type 2, borstkanker en darmkanker (3). Daarnaast dragen vezels bij aan een verzadigd gevoel (4) en een betere stoelgang (5, 6). Eerder schreven we dit blog over het eten van voldoende vezels.
Alle volkoren granen zijn een gezonde keuze, maar haver en gerst springen er nog net iets bovenuit vanwege hun cholesterolverlagende effect. Dit komt doordat zij zogenoemde beta-glucanen (een bepaald soort vezel) bevatten (3). Omdat hier inmiddels zo veel bewijs voor is, heeft de Europese voedselveiligheidautoriteit (EFSA) goedgekeurd dat fabrikanten dit effect op de verpakking van hun product mogen zetten als het meer dan 3 gram beta-glucanen per portie bevat (7). Overigens zorgt het niet alleen voor een verlaging van het LDL cholesterol wanneer dit te hoog is, maar draagt het ook bij aan het behouden van een gezond cholesterolgehalte (8).
Voor de vertering van voedsel zijn galzuren nodig. Galzuren worden in de lever gemaakt uit cholesterol. Beta-glucanen (uit haver) binden galzuren in de darm en verlaten vervolgens het lichaam. Als gevolg hiervan ontstaat een lagere concentratie galzuren in het bloed en gaat de lever meer galzuren produceren uit het nog aanwezige cholesterol. Dit verlaagt het cholesterolgehalte in de lever, waardoor er cholesterol vanuit het bloed naar de lever wordt getransporteerd. Met als eindresultaat dus een daling van het cholesterolgehalte in het bloed (9).
Voor het effect op je cholesterol moet je 3 gram beta-glucanen binnen krijgen. Helaas red je dat (waarschijnlijk) niet met één bordje havermout. De haverkorrel bevat ongeveer 5% beta-glucanen (10, 11). Wanneer je 3 gram beta-glucanen wilt binnen krijgen, zul je dus ongeveer 60 gram haver per dag moeten eten. Dat is best veel! Daarom geven we je hieronder graag wat tips hoe je dat kunt doen:
Kortom, variatiemogelijkheden genoeg! To oat!
Bronnen:
Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!