- Uitgebreid aanbod
- Handige apps
- 8 op Zorgkiezer
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
menu2395menu
Gebruikers menu
2395Inloggen3 oktober 2016
We eten te veel zout. Om precies te zijn: meer dan 85% van de Nederlandse bevolking consumeert méér zout dan de aanbevolen richtlijn. Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad zou een volwassen Nederlander niet meer dan 6 gram zout dienen te consumeren per dag. Maar volgens de meest recente Voedselconsumptiepeiling krijgen mannen dagelijks gemiddeld bijna 10 gram zout binnen en vrouwen 7,5 gram. Overigens is een hoge zoutconsumptie niet alleen een Nederlands probleem. Wereldwijd is in veel landen de zoutconsumptie aanzienlijk hoger dan de aanbevelingen. De Wereldgezondheidsraad (WHO) is zelfs nog iets strenger in haar aanbeveling: 5 gram zout per dag wordt aangegeven als bovengrens voor de zoutinname.
Scheikundig is zout natriumchloride, ofwel NaCl. Op etiketten van verpakkingen leidt dit wel eens tot verwarring: natrium, natriumchloride en zout worden allemaal gebruikt om het zoutgehalte aan te duiden. Het is in elkaar om te rekenen: 1 gram zout levert 400mg natrium. Totaal zouden volwassenen dus niet meer dan 2400mg natrium moeten consumeren per dag. Overigens is het een hardnekkig misverstand dat Keltisch zeezout, Himalayazout en alle andere hippe zoutsoorten een andere samenstelling hebben dan ‘gewoon’ keukenzout. Het is allemaal natriumchloride. Hier en daar zou er een enkele fractie aan andere mineralen in deze zoutsoorten kunnen zitten doch die hoeveelheid is zo ontzettend laag dat het totaal geen bijdrage levert aan de daginname van die andere mineralen. Kortom, populaire zoutsoorten zijn niet gezonder.
Mensen hebben wel degelijk natrium nodig, maar niet zo heel veel. Eén tot drie gram zout (400-1200mg natrium) is voldoende om normaal te kunnen functioneren. Natrium zorgt samen met andere mineralen voor diverse functies waaronder het doorgeven van zenuwprikkels maar ook de vochtbalans. Natrium bevindt zich in het lichaam voornamelijk buiten de cellen zoals in het bloed. Het mineraal kalium bevindt zich voornamelijk in de cellen. Kort door de bocht kun je zeggen dat wanneer deze twee in evenwicht zijn er gezondheidstechnisch geen vuiltje aan de lucht is. Het lichaam is dan ook in balans.
Maar helaas wordt die balans verstoort door de voedselkeuzes die we maken. Kalium zit voornamelijk in noten, groente en fruit maar ook aardappelen zijn een uitstekende bron. Maar groente en fruit eten we niet zo heel veel en aardappelen steeds minder. Natrium daarentegen zit voornamelijk in kant-en-klare producten zoals kaas, worst, snacks, soepen, sauzen, koekjes en heel veel meer. En dat eten we juist wel veel. Uiteindelijk leidt die disbalans tot gezondheidsproblemen waarvan een hoge bloeddruk de meest bekende is. Een hoge bloeddruk op zichzelf is niet direct fataal maar een langdurig hoge bloeddruk is een belangrijke voorspeller voor hart- en vaatziekten. Dat is uiteindelijk vaak wel fataal. En vergis je niet: dit effect is al meetbaar op kinderleeftijd. Minder bekent zijn diverse vormen van kanker die geassocieerd worden met een hoge zoutinname, waaronder maagkanker.
Kun je een hoge zoutinname dan wel voorkomen? Jazeker! Daarom 5 tips om minder zout te consumeren:
Bronnen:
Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!