- Uitgebreid aanbod
- Handige apps
- 8 op Zorgkiezer
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
menu2395menu
Gebruikers menu
2395Inloggen6 juni 2017 door: Anderzorg
Je wordt spontaan mee uit eten gevraagd, maar het was eigenlijk vanavond kliekjesdag! Je houdt niet zo van eten weggooien (en terecht!) en wilt daarom weten of je die kliekjes nog een dag kunt bewaren. Je kijkt op de verpakking en ziet daar een datum staan. Maar die datum betekent niet voor alle producten hetzelfde. Want heb je te maken met een THT-datum of TGT-datum?
De THT-datum staat voor ‘ten minste houdbaar tot’ en staat op ongekoelde en gekoelde voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kun je het product meestal nog prima en zonder gevaar eten, maar kan de kwaliteit (zoals smaak, geur, kleur en/of vitaminegehalte) achteruit gaan. Je hoeft eten en drinken na het verstrijken van de THT-datum dus niet direct weg te gooien. Ruik en proef is het advies! (1)
Let bij het uitmesten van je voorraadkast dus goed op of het een THT-datum betreft. Producten die net wat over de THT-datum zijn, zijn perfect te gebruiken voor je kliekjes dag! Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee.
De TGT-datum staat voor ‘te gebruiken tot’ en staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren.
Gaat het bij je etentje om producten met een TGT-datum en is vandaag de laatste dag? Dan kun je er maar beter voor kiezen om thuis te blijven… of… om die voedingsmiddelen dan toch maar weg te gooien. Aan jou de keuze! ;-) De TGT-datum is namelijk de laatste dag waarop het product nog veilig te gebruiken is. ‘Veilig’ wilt hierbij zeggen dat er geen ziekteverwekkers, zoals bacteriën, in gaan groeien. Na de TGT-datum moet je die producten dus weggooien. Óók als de kwaliteit van het product nog goed lijkt. Deze ziekteverwekkers kun je meestal namelijk niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Producten met een verlopen TGT-datum mogen dan ook niet meer worden verkocht (duh!). (1)
Zie je een goede aanbieding van een product met een TGT-datum, maar blijk je na een snel rekensommetje slechts 1 avond thuis te eten deze week, waardoor die aanbieding waarschijnlijk toch in de prullenbak beland en de aanbieding dus geen aanbieding meer is? Dan kun je het product ook kort na aankoop invriezen. Hiermee kun je de houdbaarheid van het product verlengen tot na de TGT-datum. (1)
Tot slot zijn er ook nog voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten te houden. (1)
Momenteel loopt er een onderzoek naar of deze lijst kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld rijst, pasta, couscous, koffie en soep (nu met THT-datum), zonder dat de voedselveiligheid in gevaar komt. De verspilling van deze lang houdbare producten daalt met 12 procent als er geen THT-datum op de verpakking staat. Als naast het weglaten van de datum de term 'lang houdbaar' op het etiket wordt gebruikt, dan verdwijnt 31 procent minder snel in de vuilnisbak. (2) Win-win dus: voor het milieu én de portemonnee.
Helaas gaat de Europese Commissie er niet zomaar mee in om de THT-datum van producten te halen.(3) Tot die tijd is het dus belangrijk dat er goede voorlichting over deze data wordt gegeven voor beter begrip (tot uw dienst!) EN gebruik (door jou!). Dus als jij nu dit blog leest, denkt ‘dat moet ik onthouden!’, maar het waarschijnlijk morgen weer vergeten bent... dan heeft de Appie een leuk ezelsbruggetje voor je bedacht:
Onze 20 diëtisten en voedingswetenschappers bloggen over gezonde voeding. Onafhankelijke kennis door echte professionals uit het vak. Kijk; da's duidelijk!