Verloskundige zorg

Ben je in verwachting? Gefeliciteerd. Je kunt in deze spannende tijd op ons rekenen. Tijdens je zwangerschap krijg je alle begeleiding en een controle door een verloskundige. En ook bij de bevalling krijg je natuurlijk alle zorg die nodig is.

Wat krijg ik vergoed uit de Basisverzekering?

De belangrijkste kosten van je zwangerschap en bevalling worden gedekt door de Basisverzekering. Denk hierbij aan consulten bij de verloskundige, de termijnecho, 20-weken echo, de bevalling en kraamzorg. Het eigen risico is niet van toepassing. Wel betaal je soms een eigen bijdrage.

Vergoedingen vóór de bevalling

Je zwangerschap begint met de zorg van je verloskundige of medisch specialist. Deze begeleidt je tijdens deze bijzondere periode.

Prenatale screening

Je krijgt een prenatale screening, inclusief voorlichting en advies, met onder andere:

  • de termijnecho om de zwangerschapsduur te bepalen
  • de '20 weken-echo', ook bekend als het structureel echoscopisch onderzoek.

Zijn er medisch gezien meer echo’s nodig? Dan worden deze ook vergoed.

NIPT-test

Voor sommige vrouwen kan de NIPT (niet-invasieve prenatale test) nodig zijn.

  • Als er een medische indicatie* is, of
  • Als de combinatietest een verhoogd risico aantoont, bijvoorbeeld voor het syndroom van Down.

Vlokkentest of vruchtwaterpunctie

Invasieve diagnostiek, zoals de vlokkentest of vruchtwaterpunctie, wordt vergoed als:

  • daar een medische indicatie* voor is
  • of als de combinatietest of NIPT een positieve uitslag heeft.

Daarnaast bevat de Basisverzekering ook een kinderwensconsult of preconceptieconsult bij de verloskundige. Zo ben je goed voorbereid op het ouderschap.

Vergoedingen tijdens de bevalling

Je Basisverzekering vergoedt de meeste kosten van je bevalling, en alles wat daarbij komt kijken. Soms betaal je wel een eigen bijdrage. Wanneer de bevalling nadert, krijg je zorg van je verloskundige. Dit gebeurt zowel thuis als in het ziekenhuis onder begeleiding van een medisch specialist.
Er zijn een paar mogelijkheden.

  • Je moet klinisch bevallen. Dit betekent dat je in het ziekenhuis bevalt omdat er een medische noodzaak is.
  • Je kunt poliklinisch bevallen met een medische indicatie. Dit houdt in dat je op eigen verzoek in het ziekenhuis bevalt.
  • Je kunt poliklinisch bevallen zonder een medische indicatie. Je bevalt op eigen verzoek in het ziekenhuis.
  • Je kunt thuis bevallen. Je hebt geen medische indicatie.

Wat krijg je vergoed?

  • Is er een medische indicatie? Dan wordt de bevalling volledig vergoed, of deze nu plaatsvindt in het ziekenhuis of in een geboortecentrum.
  • Is er geen medische indicatie? Maar kun je niet thuis bevallen vanwege de afstand tot een ziekenhuis? Dan wordt de bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum ook volledig vergoed.
  • In andere gevallen, zonder medische indicatie, wordt een bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum wel vergoed, maar worden je kosten gedeeltelijk gedekt door de Basisverzekering. Je betaalt dan een eigen bijdrage voor het gebruik van de verloskamer.

Vergoedingen na de bevalling

Na de bevalling blijft de zorg natuurlijk gewoon doorgaan, met opvolging van je verloskundige of medisch specialist. Bij een vroeggeboorte kan je tot 28 dagen na de bevalling in het ziekenhuis blijven. Moet de baby na de bevalling in het ziekenhuis blijven vanwege een medische indicatie? Dan mag je ook 28 dagen bij je kind in het ziekenhuis blijven.
Het is belangrijk op te merken dat deze kosten onder je eigen risico vallen.

*Wat is een medische indicatie?

Je krijgt een medische indicatie wanneer jouw huisarts of specialist denkt dat dit nodig is. Je hebt bijvoorbeeld een verhoogd risico op problemen voor jou en je kindje. Of er kunnen complicaties optreden. Een medische indicatie kan al aan het begin van de zwangerschap duidelijk zijn. Het kan ook later in de zwangerschap of zelfs tijdens de bevalling nodig zijn. De medische indicatie zorgt dat je toegang krijgt tot de specialistische zorg die hierbij nodig is. Vaak kun je nog steeds een normale bevalling hebben.

Wat krijg ik aanvullend vergoed?

Je vergoeding voor verloskundige zorg; belangrijk om te weten

Waar kan ik terecht?

Je kunt terecht bij een verloskundige, een verloskundige praktijk of een huisarts die verloskundig actief is en staat ingeschreven in het 'Register Verloskunde' van het College voor Huisartsen met Bijzondere Bekwaamheden (CHBB).

Als je huisarts of verloskundige laboratoriumonderzoek en functieonderzoek wil laten uitvoeren dan kun je daarvoor naar een huisartsenlaboratorium, ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC). Voor de bevalling zelf kun je terecht in een ziekenhuis of een door Anderzorg gecontracteerd kraamhotel of geboortecentrum.

Alle door Anderzorg gecontracteerde verloskundigen en geboortecentra vind je in onze Zorgvinder.

Zorgvinder

App de huisarts

Geen huisarts in de buurt of is het avond of weekend? Met App de Huisarts stel je eenvoudige vragen over je gezondheid aan een gediplomeerd verpleegkundige. Gratis voor jou als Anderzorg verzekerde.
Ontdek App de huisarts

Inspiratie nodig? Kijk in de Blij & Gezond gids

In de Anderzorg Blij & Gezond Gids vind je alle tools die jij in deze fase van je leven nodig hebt. Dit alles om het jou makkelijker te maken in deze drukke tijd. In deze gids bepaal jij wat je belangrijk vindt. Door te filteren op de onderwerpen waar jij op dit moment in je leven behoefte aan hebt.

Anderz met Blij en Gezond Gids

Disclaimer

De informatie op deze pagina en andere vergoedingenpagina's is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals beschreven in de verzekeringsvoorwaarden van Anderzorg Basis. Er kunnen uitsluitingen en beperkingen gelden.