Icon ZoekenZoeken

Zes voedselvervangers die je voeding slanker maken

Foodswaps zijn zogenaamde voedselvervangers. Ideaal als je op je gewicht wilt letten maar toch lekker wilt eten. 

1. Portobelloburger

Vervang eens het broodje van een broodje hamburger door portobello. Portobello’s zijn een soort champignons XL. Ze hebben de perfecte afmeting voor een hamburger. Haal het steeltje van de portobello en grill de portobello’s circa 5 minuten aan beide zijden in een grillpan of koekenpan. Beleg met sla, wat schijfjes tomaat, een gebakken hamburger en een beetje tomatenketchup of guacamole. Met een vegaburger smaakt het ook heel goed!

2. Groentespaghetti

Vervang de spaghetti in een recept door groentespaghetti en je halveert ongeveer de calorie-inhoud van je maaltijd. Courgette is er ideaal voor. Maar ook wortel, prei of pompoen kunnen dienen als pastavervanger. Snij de groente in lange smalle repen of gebruik een spiraalsnijder. Dat is een soort grote puntenslijper voor harde groenten. Blancheer de groentespaghetti 1 minuut in heet water of wok deze 1 minuut op hoog vuur samen met een gesnipperd teentje knoflook. Je kunt ook een deel van de spaghetti vervangen door groenten.

3. Bloemkoolpizza

Echt, het kan: een pizzabodem van bloemkool! Rasp of maal voor deze voedselvervanger in de keukenmachine 1 kleine bloemkool (750 gram). Maal het heel fijn. Meng er 2 eieren, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel Italiaanse kruiden en een snufje zout door. Spreid het mengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat: maak 1 grote of 2 kleine pizzabodems. Bak deze 20-25 minuten voor op 180 °C. Haal de bodem uit de oven, besmeer met wat tomatensaus en beleg naar keuze. Bak de pizza’s vervolgens in 15 minuten op 200 °C helemaal gaar.

4. Pastinaak- of wortelfrites

Door de zoete smaak van pastinaak en wortel zijn deze frietjes misschien nog wel lekkerder dan die van aardappels. Verwarm de oven voor op 220 °C. Snij de pastinaken en wortels (kan met schil) in reepjes ter grootte van frites. Schep ze om met 1-2 eetlepels olijfolie, peper en eventueel een snufje zout. Verdeel de ‘frietjes’ over een bakplaat die bekleed is met bakpapier en rooster de frietjes gaar in 20-25 minuten. Lekker met een tzatziki van Griekse yoghurt met geraspte komkommer en knoflook.

5. Knolselderijpuree

Deze voedselvervanger kan niet mislukken en is minstens zo lekker als gewone aardappelpuree. Schil 200 gram aardappelen en snij deze in stukken. Schil 500 gram knolselderij en snij deze in blokjes. Kook de aardappel en knolselderij in één pan in 15 minuten gaar. Giet af, maar bewaar 100 ml van het kookvocht. Voeg 1 eetlepel roomboter en naar wens wat kookvocht toe en stamp tot een puree. Ook heel geschikt als basis voor een boerenkool- of zuurkoolstamppot. 

6. Bloemkoolcouscous

Maak voor 4 personen 1 bloemkool schoon, verwijder de groene gedeelten. Snij de bloemkool in roosjes en de stronk in stukjes. Hak de bloemkool in een keukenmachine in fijne korrels. Roerbak de bloemkool 2 minuten samen met een gesnipperd sjalotje en teentje knoflook. Voeg ook wat gemalen komijn, gemalen koriander en zout en peper toe en klaar is deze ‘couscous’ als voedselvervanger.

Er zijn nog veel meer gerechten met bloemkool als basis mogelijk! Zoek online maar eens naar recepten en ontdek de mogelijkheden.

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
22 november 2023
Leestijd:
3 minuten