Icon ZoekenZoeken

Ontspanning en afvallen

Afvallen door minder te eten en meer te bewegen. Dat klinkt simpel. Maar wist je ook dat slecht slapen en veel stress invloed kunnen hebben op je gewicht?

Last van stress 

Sommige mensen krijgen bij stress geen hap door hun keel en vallen af in stressperiodes. Anderen ontwikkelen bij stress allerlei slechte gewoontes (onregelmatig en ongezond eten, alcohol drinken) waardoor ze kilo’s aankomen. Het stresshormoon cortisol jaagt de bloedsuikerspiegel op waardoor de reactie van het lichaam op insuline in de war raakt. Je kunt daardoor eetbuien krijgen en meer trek krijgen in zoet en calorierijk voedsel. Ook zorgt cortisol ervoor dat je meer buikvet opslaat. Afvallen is dan vechten tegen de bierkaai. 

Wat kun je er tegen doen?

  • Kom in beweging. Sporten en bewegen helpt om stress te vermijden, te verminderen en te verwerken. Maak het bijvoorbeeld je doel om het Weekdoel van SamenGezond te halen.
  • Mediteer. Meditatie geeft meer rust in je leven, omdat je leert om je op één ding te focussen.
  • Accepteer de situatie en laat dingen los waar je toch geen invloed op hebt.
     

Niet voldoende of slecht slapen 

We slapen tegenwoordig om allerlei redenen minder dan vroeger. Daar word je niet alleen moe van, het saboteert ook je pogingen om af te vallen. In Canada volgden onderzoekers 6 jaar lang het gewicht van 276 mannen en vrouwen tussen de 21 tot 64 jaar oud. Iedereen werd in die periode een beetje zwaarder. Maar degenen die 5 tot 6 uur sliepen, kwamen gemiddeld 2 kilo méér aan dan diegenen die 7 tot 8 uur sliepen. Per uur dat je minder slaapt, maak je 5 procent meer ghreline (eetlustopwekkend) en 5 procent minder leptine (eetlustremmend) aan. Ook slaapapneu ondermijnt de kwaliteit van de nachtrust en kan een van de geheime oorzaken zijn dat je niet afvalt. Wil je afvallen, geef dan nachtrust prioriteit.

Hoe kun je zorgen voor een betere slaap? Tips van Koko Beers, slaapexpert bij de Hersenstichting:

  • Zorg voor zoveel mogelijk regelmaat. Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op en ga op hetzelfde tijdstip (en niet te laat) naar bed.
  • Zorg voor voldoende daglicht overdag, dat is goed voor je biologische klok en je nachtrust.
  • Gebruik je slaapkamer niet als werkkamer. Zo blijven je hersenen je slaapkamer associeren met slaap.
  • Zorg voor voldoende beweging overdag, daardoor slaap je beter.
  • Sluit de dag niet af met kijken naar een beeldscherm, maar doe ontspannende activiteiten voordat je gaat slapen: lees een boek, luister naar muziek, neem een warm bad of doe ademhalingsoefeningen.
Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
8 augustus 2023
Leestijd:
2 minuten