Zoeken2395Zoeken
Gebruikers menu
2395Inloggen
menu2395menu
Het ene kind eet met smaak het bord leeg, terwijl het andere alleen piepkleine porties eet of de neus al optrekt als jij het eten op tafel zet. Is het verstandig om je kind te dwingen zijn bord leeg te eten? We geven je het antwoord én tips om gemakkelijke eters te krijgen.
De eetlust van kinderen varieert per dag. Heeft het vandaag een dag minder gegeten? Grote kans dat het een dag later een ‘inhaalslag’ maakt en veel meer eet. Ga daarin gewoon mee en dring je kind niets op. Kinderen voelen feilloos aan wanneer ze genoeg hebben gehad. Probeer die signalen te herkennen. Een ouder kind kan het natuurlijk gemakkelijk onder woorden brengen. Een jong kind draait het hoofd weg of duwt het bord opzij.
Dwing je je kind wel om het bord leeg te eten? Dan kun je het interne hongergevoel verstoren. Je kind voelt dan steeds minder goed of het wel of niet vol zit. Door je kind te leren dat alles op moet, kun je hierdoor overgewicht op latere leeftijd in de hand werken.
Een goede regel: jij bepaalt wanneer en wat je kind eet, je kind bepaalt hoeveel het ervan eet. Zo zorg je ervoor dat het honger- en verzadigingsmechanisme van je kind niet verstoord raakt. Geeft je kind aan dat het genoeg heeft gehad? Haal het bord dan weg zonder er verder veel aandacht aan te besteden. Eet zelf rustig verder en als iedereen klaar is met eten, mag je kind van tafel.
Eet je kind ’s avonds bij de avondmaaltijd bijna niets? Dat kan voorkomen en is (meestal) niets om je zorgen over te maken. Het is dan ook niet nodig om een ‘vervanger’ te geven in de vorm van bijvoorbeeld een boterham. Kinderen zijn heel slim! Ze hebben snel genoeg door dat ze een - in hun ogen lekkerdere - vervanger krijgen als ze eerst ‘nee zeggen’ tegen jouw stamppot boerenkool. Vervang het bord waarvan je kind weinig tot niets eet dus niet door iets anders. Zo voorkom je dat je kind weer gemakkelijk weigert als het liever iets anders eet.
Niet willen eten, moet ook geen vrijbrief worden voor spelen. Dus liever geen autootje of tablet op tafel als je kind klaar is en de anderen nog even rustig willen eten. Doe je dat wel? Dan stopt je kind volgende keer sowieso wat eerder met eten, het weet immers dat het dan lekker mag spelen.
1: Zorg dat je kind honger heeft als jullie aan tafel gaan. Geef slechts af en toe (en niet vlak voor etenstijd) iets tussendoor, en in bescheiden porties. Ook een glas water of sap kan een kind al behoorlijk vullen.
2: Maak van het eten een fijn gezinsmoment, met aandacht voor het eten en voor elkaar. Samen aan tafel dus en de televisie uit.
3: Kinderen zijn gevoelig voor complimentjes. Dus deel ze ook uit. Bijvoorbeeld als je kind iets geproefd heeft.
4: Geef je kind af en toe inspraak. Laat het bijvoorbeeld kiezen uit twee soorten groenten. Of tussen gewokte of gekookte kool bijvoorbeeld.
5: Laat je kind af en toe helpen. Boontjes een voor een in een pannetje leggen bij de allerkleinsten is al helpen. Oudere kinderen kunnen kleine klusjes doen of helpen met de tafel dekken.
6: Kinderen lusten niet altijd alles meteen. Gemiddeld moet een kind een nieuwe smaak wel zo’n tien keer proeven voor het eraan gewend is. Maak de smaakpapillen enthousiast voor een nieuwe smaak door iets nieuws regelmatig aan te bieden.
Meng niet overal appelmoes of ketchup door, omdat je kind zo de eigenlijke smaak van het eten niet leert kennen.
7: Eet ’s avonds niet te laat. Een kind dat moe is, eet weinig tot niets.