Icon ZoekenZoeken

Dry januari: een maand zonder alcohol

Wil jij ook wat minder alcohol drinken? Tijdens deze ‘Dry January’ drink je 31 dagen geen druppel alcohol. Lastig? Met deze tips houd je het wel vol.

Dry Januari is een initiatief uit Groot-Brittannië, gestart in 2013. Een vrijwilligersorganisatie zette deze campagne op om bewustzijn te creëren. Dat eerste jaar deden er zo’n 4.000 Britten mee met een maand zonder alcohol, maar in de jaren die volgden nam het succes alleen maar toe. Niet alleen deden er duizenden nieuwe Britten mee, ook andere landen sloten zich aan, waaronder Nederland. In 2019 namen naar schatting zo’n 100.000 Nederlanders deel aan Dry January.

Januari zonder alcohol: de voordelen

Dry January is vooral effectief omdat het je helpt bij het doorbreken van je patroon. Je wordt je bewuster van hoeveel je drinkt als je een maand ‘nee’ zegt tegen alcohol. De effecten op je gezondheid? Je voelt je onder andere fitter, slaapt beter, raakt de kerstkilo’s gemakkelijker kwijt en ook je cholesterolgehalte en leverfunctie verbeteren. Probeer die voordelen in je achterhoofd te houden als je (met een beetje tegenzin) ‘nee’ zegt tegen de prosecco op de nieuwjaarsborrel van je werk bijvoorbeeld.

Volhouden

Is Dry January jouw goede voornemen maar vraag je je af of je het vol gaat houden? Het goede nieuws: je bent niet de enige die meedoet aan de 31 dagen zonder alcohol. En daarnaast hebben ook veel mensen er al van gehoord. Je kunt dus gewoon zeggen dat je minder wilt drinken omdat je meedoet aan Dry January. Wellicht zijn er vrienden die zeggen: ‘Dat zou ik ook eens moeten doen, een poosje de drank laten staan.’ Als je medestanders hebt, is volhouden voor jou alleen maar makkelijker. Sommige restaurants spelen er op in en bieden een thee-arrangement in plaats van een wijnarrangement. Daarnaast worden alcoholvrij bier en -wijn steeds beter van smaak en is het op meer plekken te koop.

Januari zonder alcohol, hoe houd je het vol?

  • Vertel iedereen dat je meedoet. Niemand wil graag ‘afgaan’ en dat maakt de kans dat je opgeeft kleiner.
  • Houd op een kalender bij hoeveel dagen je al ‘zonder’ bent. Elke dag is er een, en dat werkt motiverend. 
  • Zorg voor afleiding als je normaal gesproken vaste drinkmomenten had. Een borrel aan het einde van de middag? Ga nu rond dat tijdstip een frisse neus halen.
  • Een glas wijn bij het eten? Zorg dat je niet in de verleiding kunt komen. Stel bijvoorbeeld voor de BOB te zijn als je uitgaat, of naar een verjaardag of feestje gaat. Ook de drank op de vrijdagmiddagborrel van je werk kun je zo te slim af zijn.

Een maand geen alcohol, wat drink je dan?

  • Mocktails (ook wel virgin cocktails genoemd) vind je op steeds meer drankenkaarten terug. Deze alcoholvrije cocktails zijn er in steeds meer varianten.
  • Zet een karaf (bruisend) water op tafel. Bier bij de tv? Een glas frisdrank, sap of alcoholvrij bier is misschien even wennen, maar kan een prima alternatief zijn.
  • Water, al dan niet bruisend, is lekker met munt, komkommer, gember.
  • Bruisend water met granaatappelpitjes staat extra feestelijk doordat de pitjes ‘dansen’ op de koolzuurbelletjes. Mooi alternatief voor champagne.
  • Groentesap zoals tomatensap of wortelsap. Voor een beetje pit voeg je worcestersaus of tabasco toe.
  • Alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn is er in rood, rosé en wit. En er zijn ook varianten met bubbels te koop. Vind je het te zoet? Vul dan aan met wat mineraalwater.
Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
19 december 2023
Leestijd:
3 minuten