Maakt minimalistisch leven gelukkig

Het is dé trend van dit moment: downsizen. Oftewel: ontspullen, consuminderen, minimalistisch leven… Klinkt als een nobel streven, sowieso voor het milieu. Maar word je daar ook zelf écht gelukkiger van? En zo ja, hoe pas je ‘leven met minder’ zelf toe?  

We weten het stiekem allemaal wel: spullen maken niet echt gelukkig. Van het kopen van spullen bijvoorbeeld word je misschien eventjes blij, maar daarna stort het geluksgevoel weer in. Maar zou het omgekeerd wel werken? Dat je langduriger blij wordt van leven met  minder spullen? Psycholoog Hein Zegers deed er onderzoek naar, aan de hand van de vraag: kunnen soberheid en eenvoud leiden tot geluk. Voor zijn boek Zooikoorts sprak hij 500 ‘eenvoud-zoekers’, mannen en vrouwen uit alle lagen van de bevolking, rijk en arm, uit dertig verschillende landen. Daartoe maakte hij gebruik van de drie pijlers van geluk volgens de oorspronkelijke welzijnspsychologie: een zinvol leven, een prettig leven en een geëngageerd leven. Zegers onderzoek toonde aan dat mensen die bewust ontspullen en leven met minder, veel meer ‘zin’ ervaren.

Minder spullen, meer ervaringen

Een pleidooi voor eenvoudig leven dus? Feit is in ieder geval dat mensen hun levensverhaal eerder vertellen in termen van de dingen die ze hebben meegemaakt dan aan de hand van de dingen die ze hebben aangeschaft. Wij mensen zijn eigenlijk een optelsom van ervaringen. Zelfs de meest materialistische mensen zullen zichzelf nog niet als de optelsom van hun bezit beschouwen. Dat pleit ervoor om meer op zoek te gaan naar fijne ervaringen, en minder naar bezit. Volgens Zegers is een grote ‘schoonmaak’ dan ook net zoiets als het snoeien van een boom. In het begin is het geen pretje, het kost moeite, maar daarna komt er uit de overgebleven takken iets moois tevoorschijn. En kun je je meer focussen op de bezigheden die je werkelijk de moeite waard vindt en nieuwe ervaringen opdoen zonder ‘gedoe’.

Minimalistisch leven = meer ruimte

Juist die ruimte voor prettige ervaringen krijg je door minimalistischer te leven, betoogt bijvoorbeeld ook de Amerikaanse schrijfster Francine Jay. In 2009 verkochten zij en haar man hun huis en al hun bezittingen en vertrokken ze naar het buitenland met ieder 1 koffer. Na 3 jaar als nomaden te hebben geleefd, past ze nu haar minimalistische filosofie toe op haar nieuwe leven en schrijft ze erover. In haar bestseller Gelukkig met minder schrijft ze: de meeste mensen denken bij ‘minimalistisch’ aan leegte. Het wordt geassocieerd met ontbering en schaarste. Maar kijk een naar een ander perspectief van leegte, aldus Jay, en kijk is naar wat het wel is: ruimte! Ruimte in huis, ruimte in de agenda, ruimte om na te denken, om te spelen, te creëren, leuke dingen te doen.

3 tips om te ‘ontspullen’

Wil je zelf ook wat minimalistischer leven, en daarmee wat meer rust en ruimte voor jezelf creëren? Hier een paar tips om alvast mee aan de slag te gaan.

1. Mindset

Probeer eerst voor jezelf te achterhalen waarom je wilt minimaliseren. Wat zijn voor jou de voordelen van leven met minder, en wat denk je daar voor over te hebben? Dit geeft je de motivatie die je later nodig hebt als je het bijvoorbeeld hebt over het oude servies van je oma, aldus Francine Jay. Schrijf desgewenst de voordelen op, en waarom je er ook alweer aan bent begonnen, zodat je hier later steeds weer op kunt terugvallen.

2. Waar word je blij van?

Een goeie methode voor een grote opruiming van spullen in huis is die van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Haar credo: bedenk bij elk item of je er blij van wordt. Als het antwoord nee is, moet het weg. Zo houd je uiteindelijk alleen maar spullen over die waarde voor je hebben. Begin bij het opruimen met het sorteren per categorie, en niet per kamer. Bijvoorbeeld: eerst kleding, dan boeken, dan al je documenten, alles van vroeger (knuffels, foto’s) enzovoorts. Ga bij het selecteren uit van wat je wilt houden en niet van wat je weg wilt doen.

3. Eén in? Eén uit!

Uitgangspunt is zo min mogelijk bezittingen. Ga er vanuit dat je genoeg hebt, en probeer je bij momenten van verleiding af te vragen: heb ik dit écht nodig? Mocht je toch iets nieuws willen, doe dan eerst iets ouds weg. Doe hetzelfde voor je smartphone, computer en andere relevante apparaten. Bijvoorbeeld geen nieuwe apps meer voordat er een oude app verdwijnt. Laat ook de mensen om je heen weten dat je aan het ontspullen bent. Grote kans dat je voor verjaardagen niet langer leuke gadgets ontvangt die al snel op zolder belanden, maar bijvoorbeeld een leuk ervaringscadeau (etentje, theater, etc). 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
24 oktober 2023
Leestijd:
4 minuten