Icon ZoekenZoeken

Help mijn kind heeft stress

Niet alleen volwassenen, ook jonge kinderen kunnen last hebben van stress, merkt journalist Madelief de Jonge als haar dochtertje ineens slecht slaapt. Maar hoe reageer je daarop?

Ineens zoog mijn dochter van negen weer op haar duim. Ze werd boos om niks en kon ’s avonds niet slapen. Ik begreep het niet; volgens mij was er niks bijzonders aan de hand. Totdat ze huilend ‘s avonds laat uit haar bed kwam en ik wat verder doorvroeg. “Ik moet steeds aan zoveel dingen denken”, zei ze. “Aan dat ik rekenen niet goed snap en aan wat ik voor hapjes ga meenemen naar het kerstdiner op school. En dan moet ik ook nog een kerstcadeautje bedenken voor de juf.” Stomverbaasd was ik: dit leek op stress! Hoe kon dat nou op haar leeftijd? Ze had nog niet eens huiswerk en het was nog bijna kerstvakantie ook.

Veilige omgeving

Toch kunnen ook jonge kinderen zich heel druk maken en gestrest zijn, zegt kindertherapeut Jolenta Lavell uit Utrecht. “Vaak hebben ze dan te veel dingen op hun bordje. Dat uit zich in steeds boos zijn zonder aanleiding, klagen over buikpijn, huilen, slecht slapen of stil en teruggetrokken zijn.”

Het ene kind heeft er meer aanleg voor dan het andere. Dat heeft te maken met karakter en erfelijkheid. In een onveilige omgeving zijn kinderen sneller gespannen, bijvoorbeeld als hun ouders in een vechtscheiding liggen. Bovendien spiegelen kinderen het gedrag van hun ouders. “Reageer je zelf snel geagiteerd, dan loop je kans dat je kind hetzelfde doet.”

Een beetje stress is normaal. Vertel je kind dat het niet raar is om af en toe boos, bang of bezorgd te zijn. Blijf rustig en probeer samen oplossingen te vinden. Ben je zelf gespannen, laat een ander het dan overnemen: ‘Papa gaat even met jou praten.’ Jolenta: “Als je kinderen leert om goed met stress om te gaan, hebben ze daar hun hele leven plezier van.”

Kalender

Kinderen hebben behoefte aan veiligheid en voorspelbaarheid. Als oma ziek wordt of de poes gaat ineens dood, kan dat hard aankomen. “Maak het leven zo voorspelbaar mogelijk voor je kind”, zegt Jolenta. “Hang bijvoorbeeld een grote kalender aan de muur en leg uit wat er de komende maand gaat gebeuren. ‘Nog tien nachtjes slapen en dan is het kerst. Op Tweede Kerstdag gaan we naar opa en oma.’ Daarmee verlaag je stress.”

Verder is regelmaat heel belangrijk, zoals goed slapen en vaste tijden aanhouden. “Begin op tijd met het kerstdiner”, raadt Jolenta aan. “Het loopt altijd uit en na een spannende avond valt een kind al moeilijker in slaap.”

Gedachten die niet kloppen: ook dat kan een trigger zijn tot spanningen. Praat eens rustig met je kind: ‘Is het wel waar wat jij denkt?’ Kijk verder goed naar wat je kind nodig heeft. Komt het elke dag afgebrand thuis van de buitenschoolse opvang of heeft het daar steeds ruzie, regel dan liever een oppas thuis.
 

Kinderen en stress: 3 tips

  • Kinderen houden meestal niet van onzekerheid. Daarom: vertel je kind bij bijzondere gebeurtenissen wat het kan verwachten.
  • Zorg zoveel mogelijk voor regelmaat, zoals goed slapen en vaste tijden.
  • Praat over de spanningen met je kind. Kijk wat het nodig heeft. En probeer eventueel samen een oplossing te vinden.

Een beetje hulp

Ik vroeg mijn dochter wat een oplossing voor haar gepieker zou kunnen zijn. “Dat jullie me een beetje helpen”, zei ze. Mijn man hielp haar met rekenen, ik hielp haar met de hapjes voor het kerstdiner. We zeiden een paar afspraken af en gaven haar wat extra aandacht. Na een paar dagen sliep ze al beter. En de duim heb ik niet meer in haar mond gezien.

Ontdek Moonbird

Vind je kind het lastig om te ontspannen? Misschien is Moonbird iets voor jouw kind. Deze ademhalingstool helpt met ontspannen, kalmeren en slapen. Als verzekerde van Anderzorg ontvang je €40 korting op de aanschafprijs.

lees meer

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
9 november 2023
Leestijd:
3 minuten