Icon ZoekenZoeken

Babybubbel of baby blues?

Als kersverse ouder verandert er veel. Natuurlijk ben je blij, maar het is ook wel even wennen om een kind te hebben. Misschien voel je je ook niet continu happy en schaam je je voor deze gevoelens. Het is goed om hier over te praten. Met ‘Coach op zak’ staat er altijd een mental coach voor jou klaar voor een anoniem gesprek.

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van de term ‘baby blues’ of de zogenaamde kraamtranen. Een veelvoorkomende, maar vaak onderbelichte, emotionele ervaring die veel vrouwen doormaken na de geboorte van hun kind. Je voelt je niet zo happy en dat is op zich niet vreemd. Een zwangerschap en bevalling zijn niet alleen een aanslag op je lichaam, maar ook op je geest. Het kost tijd om psychisch te herstellen.

Wat zijn de baby blues?

De baby blues, ook wel postpartum blues genoemd, is een tijdelijke en milde vorm van emotionele onbalans die zich meestal voordoet binnen de eerste week na de bevalling. Vrouwen die de baby blues ervaren, kunnen gevoelens van verdriet, prikkelbaarheid, angst en stemmingswisselingen hebben. Deze gevoelens kunnen overweldigend zijn en kunnen nieuwe moeders in verwarring brengen. Dit onbestemde gevoel begint meestal de tweede dag na de bevalling en duurt gemiddeld zo’n drie dagen. Soms houdt het wat langer aan, bijvoorbeeld 2 tot 3 weken. Maar dat is ook heel normaal.

Wat is de oorzaak van baby blues?

De baby blues zijn het gevolg van een samenspel van fysiologische, hormonale en emotionele veranderingen die plaatsvinden tijdens en na de bevalling. Maar ook slaapgebrek en veranderingen in levensstijl kunnen hier invloed op hebben. Pasgeboren baby’s houden zich nou eenmaal niet aan een vast slaappatroon. Ook kan je het gevoel hebben jezelf niet meer te zijn. Je komt niet meer aan je eigen . dingen toe en onderneemt minder buiten het huis. Dit kan een gevoel van eenzaamheid versterken.

Omgaan met de baby blues en kraamtranen

Het is belangrijk om te onthouden dat de baby blues meestal vanzelf verdwijnen en geen langdurige aandoening zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om de baby blues te beheersen:

  • Praat erover: Praat met je partner, vrienden en familieleden over je gevoelens. Het delen van je zorgen kan lucht geven en je het gevoel geven dat je niet alleen bent.
  • Neem rust: Hoewel het misschien moeilijk is met een pasgeboren baby, probeer zoveel mogelijk te rusten. Vraag je partner, familie of vrienden om te helpen, zodat je wat tijd voor jezelf kunt nemen.
  • Zorg goed voor jezelf: Eet gezond, blijf gehydrateerd en probeer lichte lichaamsbeweging te krijgen. Deze eenvoudige stappen kunnen je fysieke en mentale welzijn verbeteren.
  • Praat met een professional: Als je gevoelens van verdriet en prikkelbaarheid aanhouden of verergeren, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een therapeut of counselor kan je helpen om met je emoties om te gaan.

De baby blues zijn een normaal onderdeel van de postpartumperiode, en het is belangrijk dat nieuwe moeders zich bewust zijn van deze ervaring. Het is normaal om je overweldigd te voelen als nieuwe moeder. Wees dus niet te hard voor jezelf, huilen mag ook best. Ongeveer tien procent van de jonge moeders krijgt last van een postnatale depressie. Deze wordt niet altijd meteen herkend, omdat sommige symptomen overeenkomen met ‘gewone’ kraamtranen. We spreken dan van een periode tot zes maanden na de bevalling.

Met de juiste steun en zelfzorg kunnen de baby blues worden overwonnen, zodat je kunt genieten van de kostbare momenten met je pasgeboren baby. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd hulp en begrip beschikbaar is.

Praat anoniem met een professional

Wil je even anoniem met iemand over je gevoelens praten? Met Coach op zak ga je vandaag aan de slag met jouw mentale gezondheid. Óók ’s avonds en in het weekend. 

Meer informatie Coach op zak

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
2 november 2023
Leestijd:
3 minuten