Zoeken2395Zoeken
Gebruikers menu
2395Inloggen
menu2395menu
De dagen worden korter, het wordt buiten kouder en voor velen voelt de winter als een donkere wolk die over hun stemming hangt. Maar bestaat de winterdip echt? En belangrijker nog: wat kun je ertegen doen?
Een winterdip is een milde vorm van seizoensgebonden depressie (Seasonal Affective Disorder, SAD). Het wordt veroorzaakt door een gebrek aan daglicht in de donkere maanden. Dit kan leiden tot symptomen zoals:
Niet iedereen ervaart een echte winterdip, maar velen voelen zich wel wat minder energiek en vrolijk in deze tijd van het jaar.
Het heeft te maken met ons biologische ritme. We komen minder buiten en de zon schijnt minder krachtig. Een tekort aan vitamine D (wat we halen uit zonlicht) kan bijdragen aan somberheid. Minder daglicht kan de aanmaak van melatonine (het "slaaphormoon") verhogen, wat ons slaperig maakt. Tegelijkertijd daalt de productie van serotonine, het "gelukshormoon". Dit samen zorgt voor die typische winterblues. Ook vrouwen kunnen extra last van hebben van de winterdepressie, omdat hormonale schommelingen gevoeliger kunnen zijn voor de invloed van minder daglicht.
De winterdip is echt en beïnvloedt veel mensen. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om je stemming te verbeteren en je energie terug te vinden. Door goed voor jezelf te zorgen en kleine veranderingen door te voeren, kun je de wintermaanden niet alleen overleven, maar zelfs een beetje omarmen.
Als je merkt dat je winterdip zich verdiept tot een echte depressie, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Een gesprek met een mental coach, therapeut of vertrouwenspersoon kan je helpen om weer grip te krijgen op je gedachten en gevoelens.