lachen en huilen is gezond

Lachen is gezond, maar huilen evengoed. Beiden zorgen voor minder stress, maar er is nog meer gezondheidswinst te behalen. Lees hier hoe dat werkt, en hoe jij je voordeel hiermee doet.

Je hebt het vast ook ooit wel eens gehad: een flinke huilbui die als een enorme opluchting voelde. Hoe dat komt? Neuroloog en biochemicus Dr. William Frey werd al in de tachtiger jaren bekend om zijn vele onderzoeken naar huilen en tranen. Uit zijn onderzoeken bleek dat 85 procent van de vrouwen en 73 procent van de mannen zich na een huilbui minder verdrietig of boos voelden. Hij ondervond dat tranen een hoge dosis stresshormonen bevatten. Zijn conclusie? Huilen voert de stresshormonen af, wat een positief effect zou hebben op de gezondheid.

 

Fijn gevoel in de hersenen

In Nederland hebben we ook onze eigen expert op het gebied van huilen. Ad Vingerhoets is hoogleraar Emotie en Welbevinden aan de universiteit van Tilburg. Zijn vele onderzoeken naar dit onderwerp hebben de theorie van Frey niet volledig kunnen bevestigen, maar het tegendeel is ook niet bewezen. Uit zijn onderzoeken blijkt dat huilen in de helft van de gevallen zorgt voor opluchting, veertig procent van de ondervraagden voelde zich niet anders na een huilbui en tien procent voelde zich zelfs minder goed. Dus eigenlijk zou je kunnen stellen dat voor de helft van de mensen huilen helpt…
Wel bleek dat wanneer we snikken, er extra veel verse en koele lucht in de neus komt, waardoor de temperatuur daalt in een bepaald deel van de hersenen, wat resulteert in een fijner gevoel.

Lachen ontspant

Maar dan lachen… Waarschijnlijk gaat er toch niets boven een echt bulderende lachbui. Erna voelen we ons vaak lichter en vrolijker. Lachen ontspant dan ook het hele lichaam en het verlaagt het niveau van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Als je lacht maken de hersenen het stofje endorfine aan dat pijn vermindert en een gelukkig gevoel geeft.
Helaas, we lachen een stuk minder dan vroeger, tenminste dat blijkt uit onderzoek van de Duitse psycholoog Dr. Michael Titze. In de jaren vijftig lachte men ongeveer achttien minuten per dag, terwijl we tegenwoordig nog maar gemiddeld 6 minuten per dag lachen. Meer lachen dus! En ja, dat kan ook worden opgewekt. Lachen door bijvoorbeeld lachtherapie, lachyoga of een humoristische film heeft hetzelfde effect. Sterker nog, het maakt voor de hersenen geen verschil of je echt lacht of doet alsof. Ook bij een neplach maken de hersenen endorfine aan.
Naast stressvermindering zijn er nog meer voordelen van lachen. Zo krijgt het immuunsysteem een oppepper door de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Maar het blijkt ook dat flink lachen de bloedcirculatie verbetert (zelfs vergelijkbaar met het effect na sport) en zo de kans op een hartaanval kan verminderen. Eigenlijk zou lachen - naast voldoende beweging en goede voeding - gewoon deel moeten uitmaken van een gezonde levensstijl!

3 tranentrekkers

  • 1. Film: The Shack
    In de nasleep van een vreselijke, persoonlijke tragedie ontvangt Mackenzie Allen Philips een mysterieuze uitnodiging per brief. Vervolgens start een ingrijpende reis waarbij hij zoekt naar de waarheid, vergeving en acceptatie. Dit is de verfilming van het boek ‘De Uitnodiging’. (Binnenkort in de bioscoop)
  • 2. Boek: P.S. Ik hou van je
    Dit boek van Cecelia Ahern gaat over een stel dat de volmaakte liefde bij elkaar vindt en dit weer moet loslaten als hij veel te jong door ziekte komt te overlijden. Ze pakt de draad weer op door de brieven die hij voor haar achterliet.
  • 3. Muziek: Tears in Heaven
    Eric Clapton

3 dijenkletsers

  • 1. Film: We’re the Millers
    De familie Miller reist vanuit Mexico naar de V.S. Deze bijzondere mensen blijken helemaal geen familie te zijn, maar een dekmantel voor een drugsdealer die heeft bedacht dat hij te verdacht overkomt als hij alleen de grens oversteekt. Natuurlijk komen ze in allerlei hilarische problemen. O.a. met Jennifer Aniston.
  • 2. Boek: Tina Fey, Bossypants
    Een autobiografie van de Amerikaanse comĂ©dienne Tina Fey waarin ze levenslessen afwisselt met illustraties, foto’s en korte gedichten.
  • 3. Muziek: Ik heb een heel zwaar leven
    Brigitte Kaandorp

Bronnen

  • Frey WH et al. Effect of stimulus on the chemical composition of human tears, 1981.
  • Ad Vingerhoets, ‘Tranen. Waarom mensen huilen’
  • www.michael-titze.de/content/texte_en/texte_e.html
  • www.umm.edu/news-and-events/news-releases/2005/school-of-medicine-study-shows-laughter-helps-blood-vessels-function-better
  • Kraft TL et al. Grin and bear it: the influence of manipulated facial expression on the stress response, 2012.

Ontdek Coach op zak

Zit je niet lekker in je vel en kun je wel wat hulp gebruiken? Download de app Coach op zak en start met de zelftest. Gratis voor jou als verzekerde van Anderzorg

Lees meer

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
2 november 2023
Leestijd:
4 minuten