leer werken aan je relatie

Ups en downs in een relatie zijn normaal. Relaties zijn niet compleet maakbaar en geluk niet 100% haalbaar. Maar zit jullie relatie al een tijdje in een dip en vinden jullie het lastig eruit te komen? GZ-psycholoog Belinda Kersten geeft tips voor relatieproblemen.

Het is niet zo gek dat relaties soms lastig zijn. In de meeste relaties zijn er periodes dat het allemaal iets minder soepel loopt. Er zijn dingen die je samen kunt doen om je relatie te verbeteren, maar ook zeker dingen die je zélf kunt doen. Als je al langere tijd samen bent, raakt de liefde soms op de achtergrond. Het tonen van kwetsbare emoties en je partner vragen om wat jij nodig hebt, geeft verbinding. Je versterkt jullie band ook door het geven van complimenten en steun aan elkaar.

In de spiegel kijken

GZ-psycholoog Belinda Kersten: “Er is een kans dat je dat je hoopt dat je partner verandert. We denken vaak dat het beter wordt als de ander bepaalde dingen juist wel of niet doet. Maar de ander kun je niet veranderen en vraag is ook of dit de juiste oplossing is. We hebben wel invloed op onszelf. Meestal zegt datgene waar je je aan ergert bij de ander juist veel over jezelf… Je relatie is dus een spiegel, die de thema’s weerspiegelt waar jij iets van kunt leren. De kunst is jouw leerpunten hieruit te ontdekken en jezelf te ontwikkelen. Als jij verandert, zal je partner daarop reageren en waarschijnlijk ook in beweging komen. Daarnaast is het belangrijk om dingen voor jezelf te (blijven) doen, zodat je relatie en jijzelf sprankelend blijven. Kortom: datgene waar jij je aan ergert, zegt wellicht iets over jou. Als je dit helder krijgt, kun je ervan leren.”

Verschillen

Als de verschillen mogen bestaan en je samen een brug tussen die verschillen kunt slaan, word je relatie rustiger en rijker. De ideale relatie is die waarin jullie je met elkaar kunnen verbinden én je beiden de ruimte hebt om jezelf te zijn. Een goede relatie ontstaat vaak niet vanzelf. Jij en je partner zijn twee verschillende personen en gaan waarschijnlijk op een andere manier met gevoelens om. Iedereen heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing en zie dat maar eens goed op elkaar af te stemmen. Soms begrijp je elkaar totaal niet (meer). Misschien stapelen ruzies zich op en weet je niet hoe je ze op kunt lossen. Of je hebt het allebei druk en het gevoel dat je uit elkaar groeit. Kersten: “In plaats van in te vullen voor de ander waarom hij/zij iets doet of zou moeten doen, kun je een brug tussen jullie slaan door open en nieuwsgierig naar elkaar te blijven. Daarnaast helpt het om jullie verschillen te erkennen en te accepteren.”

Hoe ‘goed’ zijn jullie in ruzie maken?

In alle goede relaties komt ruzie voor. Het wordt pas een probleem als de ruzies zich opstapelen, of je niet meer weet hoe je elkaar kunt bereiken. Misschien raak je steeds verder van elkaar verwijderd, of worden de goede momenten overschaduwd door conflicten. In de meeste relaties vormen ruzies een vast patroon. Krijg zicht op jullie patroon en leer hoe je samen anders om kunt gaan met de heftige gevoelens. Een sterke band kan negatieve invloeden dragen. Je kunt leren hoe je genegenheid in jullie relatie kunt brengen, zodat jullie band tegen een stootje kan. Kersten: “Wees je ervan bewust dat veranderingen tijd nodig hebben, want oude patronen bestaan vaak al lang. En om deze te veranderen, is herhaling en aandacht nodig, zodat nieuwe patronen kunnen inslijten. Dit is een doorgaand proces.”

Ontdek samen een nieuwe sport (met korting)

Ontdek padel, probeer eens yoga of wordt het toch de sportschool? Samen sporten is leuk en heel goed voor je relatie. Met meer dan 4.500 sportlocaties is er altijd wel iets te kiezen. Maak gratis een account aan bij Champ en zie welke sportlocaties zijn aangesloten.

Lees meer

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
28 oktober 2023
Leestijd:
3 minuten