Praten met vreemden dit levert het op

Een praatje maken is niet altijd makkelijk, zeker niet met vreemden. Toch kan het je meer opleveren dan je misschien denkt. Hoe leer je jezelf aan om wat makkelijker ‘small talk’ aan te gaan?

Het lijkt zo simpel: een praatje maken op een receptie of op het werk bij de koffieautomaat. Toch vinden veel mensen praten met vreemden over ‘koetjes en kalfjes’ helemaal niet zo eenvoudig. Zeker niet in een omgeving met veel onbekenden. Volgens onderzoeksbureau Motivaction gaat dat zelfs over 88% van de Nederlandse bevolking. Een zakenreis met de nodige etentjes, ga er maar aan staan. Op een feestje waar je niemand kent behalve de gastvrouw die reuze druk bezig is. Vaak moet je jezelf toch een beetje overwinnen om zomaar met iemand te gaan kletsen. Ergens hebben we allemaal die angst om afgewezen te worden of voor gek te staan. We zijn bang om oninteressant over te komen of bang dat de ander niet op ons zit te wachten.

Praten met vreemden: oppervlakkig?

Marjolijn van Burik is psycholoog en auteur van ‘Een praatje maken. Contact leggen in werk en privé’. Ook geeft ze de training ‘Een Praatje Maken’. Ze legt uit: “Er blijkt een grote behoefte aan een leidraad voor het leggen van contact. Elk contact begint met een praatje en elk eerste contact is in feite oppervlakkig. Het is een opstapje naar verbinding. In ons huidige digitale tijdperk zijn we minder gewend om gewoon face to face contacten aan te gaan en te onderhouden, maar zintuiglijk waarnemen doe je nog altijd met je lichaam en je hele ‘hebben-en-houden’.”

Eerste indruk is goud waard

We kennen allemaal het gezegde wel, je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Ook bij een sollicitatiegesprek blijkt small talk belangrijker dan de juiste antwoorden geven op vragen over de functie, zo blijkt uit een Britse studie. De praatjes over het weer en of je het kantoorpand makkelijk hebt kunnen vinden zijn volgens deze studie het belangrijkste onderdeel van het sollicitatiegesprek. De kandidaten die tijdens het onderzoek goed waren in small talk, werden beter beoordeeld. Volgens de onderzoekers bleek de eerste indruk grote invloed te hebben op de rest van het sollicitatiegesprek.

Minder angst voor afwijzing

Op het werk is het fijn om contact met collega’s te kunnen onderhouden, of dat nou op een feestje is of bij het koffieautomaat. Voor freelancers is netwerken belangrijk, ze zijn afhankelijk van hun netwerk. Makkelijk op iemand afstappen en een prettig gesprek voeren is dan belangrijk. Maar wat levert small talk ons nog meer op, zowel zakelijk als privé? Marjolijn van Burik: “Ik merk dat deelnemers aan een training zich erna vaak gelukkiger voelen in hun werk. Ze voelen zich meer op hun gemak doordat ze de tips en tools kunnen toepassen en overwonnen hun verlegenheid en angst voor afwijzing en ‘voor paal staan’. Hierdoor voelen ze zich vrijer in hun werk en ook privé.”

Praten met vreemden maakt gelukkiger

Ook zijn er diverse onderzoeken die aantonen dat mensen zich gelukkiger gaan voelen als ze persoonlijk contact leggen. Je voelt je erbij horen en het vermindert zelfs stress en zo voelen we ons geestelijk en lichamelijk beter. Door een praatje te maken met elkaar, ook gewoon in je straat, dorp of stad, help je mee aan een gezelliger en gezondere samenleving. Als je weet hoe je het kunt doen, verloopt zo’n contact vloeiender en haal je er meer voor jezelf uit. En in groter verband: de wereld wordt er vrolijker van. We begrijpen elkaar beter en als je dat doortrekt zal er meer verbinding ontstaan in een groter geheel.”

Kunnen we praten met vreemden leren?

Toch blijft het spannend en spreekt de een nou eenmaal gemakkelijker vreemden aan dan de ander. Gaat ‘oefening baart kunst’ hier werkelijk op, kunnen we praten met vreemden leren? Marjolijn: “Zeker. Na 15 jaar kan ik dat echt beweren. Je leven verandert er merkbaar door. Met stress en angst gaan we allemaal anders om. De een zal snel op iemand aflopen, want dan ben je gauw van dat ongemakkelijke gevoel af. De ander vermijdt juist om op iemand af te stappen en blijft in een hoekje staan, kijkend op zijn telefoon. We hebben allemaal zo onze manieren om ongemak uit de weg te gaan. Door je bewust te worden van jouw manier kun je ingrijpen en er iets aan veranderen.”

Praten met vreemden? Hier 3 tips:

Marjolijn van Burik geeft 3 praktische tips om makkelijker praatjes te maken met vreemden.
1. Wees je bewust van waar je bent. De omgeving heb je gemeen met je gesprekspartner. En alles wat je gezamenlijk hebt, is een onderwerp voor een praatje en een brug tot verbinding.
2. Realiseer je dat het gespreksonderwerp er niet zoveel toe doet. Zo’n beginzin dient om af te tasten of de ander er wel zin in heeft en echt niet om meteen interessant over te komen.
3. Weet dat 9 van de 10 mensen het spannend vinden om zomaar iemand aan te spreken. Zelfs als je er speciaal op gericht bent, zoals tijdens een conferentie of een zakendiner. Of als je er echt om ‘verlegen’ zit om even met iemand te praten. Je bent dus niet de enige!

Geen zin in small talk? Zo pak je het aan

Heb je een dag echt geen zin in small talk, dan zijn er altijd manieren om die te mijden.
1. Voel je niet schuldig! Als je geen zin hebt, dan heb je geen zin. Wees beleefd en excuseer jezelf.
2. Doe de oortjes van je koptelefoon in je oren. Zo ben je niet toegankelijk, omdat je ofwel muziek luistert of misschien wel een telefoongesprek hebt.
3. Stel geen vragen aan de ander, ook niet als diegene begint met het gesprek. Geef alleen de nodige antwoorden en zet daarna alsnog tip 1 in.

 

scheller.gatech.edu.nl
Een praatje maken. Contact leggen in werk en privé (boek) en de Praatjeswaaier (kaarten), van Marjolijn van Burik

 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
20 september 2023
Leestijd:
5 minuten