Icon ZoekenZoeken

Tijd voor een computerbril

Niet meer weg te denken uit ons leven: beeldschermen, in alle soorten en maten. Speciale computerbrillen zorgen dat je beter ziet en beschermen je ogen.

Wanneer aan de computerbril?

Een computerbril, ook wel beeldschermbril of multimediabril genaamd, is afgesteld op de werkafstand van je stoel tot het beeldscherm. Meestal is dit tussen de 60 en 80 centimeter, de afstand tussen dichtbij en veraf zien. Een gewone leesbril is niet aan te raden omdat deze is aangemeten op een afstand van 35 tot 40 centimeter. Om scherp te zien, buig je je hoofd iets naar voren en spannen je nekspieren zich aan. Geen comfortabele en ontspannen houding, die dan ook tot spanningsklachten kan leiden. Niet voor niets zijn werkgevers inmiddels vanuit de Arbowet verplicht om hun werknemers een computerbril ter beschikking te stellen.

Hoe zit het met je toetsenbord?

De computerbril is niet alleen ingesteld op de specifieke afstand tot het beeldscherm, maar heeft ook multifocale glazen om gemakkelijk te switchen van beeldscherm naar toetsenbord. Door het bovengedeelte van de bril zie je scherp op een afstand van 60 tot 80 centimeter, de afstand tot het beeldscherm; het onderste gedeelte is voor dichterbij, om op een afstand van 35 tot 40 centimeter het toetsenbord of documenten op je bureau ongehinderd te kunnen zien en lezen.
De afstand tot het beeldscherm kan uiteraard per persoon verschillen. Daarom is het belangrijk dat een computerbril wordt opgemeten door een deskundige, zoals een gediplomeerde opticien of optometrist. Bij het aanmeten zal hij of zij doorvragen en in kaart brengen wat je specifieke (werk)situatie is. Op welke afstand staat het beeldscherm precies? Hoe hoog staat de computer, laptop of iPad? Hoe lang zit je er dagelijks achter? Op basis van al deze gegevens worden de glazen op maat geslepen.

De voordelen van een computerbril

Je ziet scherper achter je computer
Een meer ontspannen houding
Minder snel last van vermoeide of van tranende ogen

Beschermt een computerbril tegen blauw licht?

Beeldschermen, met name de iets oudere modellen, bevatten zogenaamd blauw licht. Dit licht zorgt er voor dat de hersens geactiveerd blijven. Zit je ’s avonds veel achter een beeldscherm, dan kan je nachtrust er onder lijden. Een blueblock bril reduceert deze verstoring in dag-nachtritme. De speciale glazen in de blueblock bril filteren het blauwe licht. Er zijn blueblock brillen met en zonder sterkte. Moeten de glazen worden aangemeten, laat dit dan doen bij een deskundige. Een blueblock bril zonder sterkte is er in verschillende vormen, bijvoorbeeld een clip-on of overzetbril. Ook heel geschikt voor gamers.
Overigens zijn op veel nieuwe modellen van mobiele telefoons, laptops en computers inmiddels de beeldschermen aangepast, zodat het blauwe licht tot een minimum wordt beperkt en een speciale blueblock bril vaak niet nodig is.

Bron: met dank aan oogarts F. Scheps-Pasman

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
8 juni 2023
Leestijd:
2 minuten