Vitamines tijdens zwangerschap

Vitamines en mineralen zijn belangrijk tijdens je zwangerschap, maar het is niet altijd een goed idee om vitaminesupplementen te slikken. Naast foliumzuur en vitamine D heb je geen extra vitamines nodig. Waarom het gebruik van alle andere supplementen niet wordt aanbevolen, leggen we hier uit.

Als je dagelijks een multivitamine slikt omdat je eetpatroon niet zo gezond is, dan wordt je daar helaas niet gezonder van. In een gezond en gevarieerd voedingspatroon zitten normaal gesproken ook alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. Ben je zwanger? Dan is een gezond eetpatroon echter niet genoeg.

Foliumzuur bijslikken

Een zwangere vrouw kan de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur niet via de voeding binnenkrijgen. Daarom geldt het advies om elke dag een foliumzuursupplement van 400 microgram te nemen. Je begint daar al mee vanaf dat je zwanger wilt worden tot 10 weken van de zwangerschap. Dit verkleint de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij de baby. De veilige bovengrens van dagelijkse inname is overigens 1000 microgram.
Foliumzuur zit vooral in bladgroente, zoals spinazie, boerenkool, rucola en sla. Ook broccoli, fruit en volkorenproducten zijn rijke bronnen van foliumzuur. In vlees en melkproducten zit ook foliumzuur, maar in mindere mate dan in de groente en fruit.

Vitamine D bijslikken

Daarnaast heeft een grote groep Nederlanders een risico op een vitamine D tekort, waaronder zwangeren. Voor de zekerheid is het goed om elke dag 10 micorgram bij te slikken, omdat een eventueel vitamine D-tekort gevolgen kan hebben voor de moeder én de ontwikkeling van de baby. Bij kinderen tot 4 jaar is de huid niet in staat voldoende vitamine D op te nemen en ook zijn ze minder goed in staat het uit voeding te halen. Zij hebben daarom ook dagelijks een extra dosis van 10 microgram nodig. Let op: de dosering van vitamine D-tabletten verschilt nogal. Kijk daarom goed op de verpakking! Lees ook: Belangrijker dan je denkt: vitamine D.
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Daarnaast zit vitamine D in dierlijke producten en dan vooral in vette vis als haring, makreel en zalm. Vlees en eieren bevatten ook vitamine D, maar veel minder dan vette vis. Verder bevatten halvarine, margarine en bak- en braadproducten vitamine D, omdat het daaraan wordt toegevoegd. Ook in boter zit wat vitamine D, maar wel een stuk minder.

Toch multivitamine slikken? Let hier dan op!

Veel mensen slikken voor de zekerheid een multivitaminesupplement, maar dat is niet altijd onschadelijk. De hoeveelheden die er in zitten worden niet altijd goed gecontroleerd, en kunnen vele malen hoger liggen dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Voor sommige vitamines en mineralen zoals calcium, beta-caroteen en vitamine B6 is er zelfs bewijs dat het slikken van supplementen het risico op sommige ziektes zelfs verhogen. Het slikken van een multivitamine zonder voorschrijving van je huisarts, verloskundige of gynaecoloog wordt dan ook niet aangeraden.
Kies je er toch voor om een multivitamine te nemen, let er dan op dat je per voedingsstof niet meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) binnenkrijgt en dat het supplement geen vitamine A bevat in de vorm van retinol, retinal, retinyl-acetaat of retinyl-palmitaat.

 

De beste oplossing

Het eten van voldoende groenten, fruit, volkorenproducten, bonen en noten is nog altijd de beste oplossing om je dagelijkse dosis vitamines binnen te krijgen. Er zitten geen nadelen aan het eten van vitamines uit een heerlijke fruitsalade, een wokgerecht vol met groenten of een handje walnoten.

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
22 november 2023
Leestijd:
3 minuten