Wat niet eten tijdens zwangerschap

Ben je zwanger, dan is het verstandig te letten op je voeding. Er zijn dingen die je beter niet kunt eten als je zwanger bent. Ze kunnen namelijk schadelijk zijn voor je baby.

Als je zwanger bent heb je een verminderde weerstand. Daardoor kun je sneller een voedselinfectie krijgen als je de verkeerde dingen eet. De meeste voedselinfecties zijn alleen vervelend voor jezelf. Maar besmetting met de bacterie listeria of de parasiet Toxoplasma gondii kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Toxoplasma gondii kan verder leiden tot ernstige schade aan de ogen en hersenen van de baby. De kans dat je besmet raakt is erg klein, maar de gevolgen kunnen dus ernstig zijn. Daarom is het verstandig een aantal producten even te laten staan als je zwanger bent.

Eet nu even geen:

* Rauwe producten, zoal rauw vlees, rauwe vis, rauwe melk en rauwe eieren. Deze kunnen besmet zijn met bacteriën, zoals de bacterie listeria of de parasiet Toxoplasma gondii.
* Leverproducten, zoals leverworst, paté en (kippen)lever. Lever bevat heel erg veel vitamine A en teveel vitamine A is schadelijk voor de foetus.  
* Gerookte vis uit de koeling (gerookte zalm, makreel). Kan besmet zijn met de listeria-bacterie.
* Roofvissen (zwaardvis, tonijn, koningsmakreel). Roofvissen bevatten vaak veel zware metalen. Neem een ander soort vis, bijvoorbeeld sardines, ansjovis of zalm.
* Kaas gemaakt van rauwe melk, zoals sommige soorten zachte (buitenlandse) kazen. Op het etiket staat dan 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk'. Rauwe melk kan besmet zijn met de listeria-bacterie.
* Alcoholische dranken als wijn, bier en sterke drank. Alcohol is slecht voor de ontwikkeling van de foetus, met name voor de hersenontwikkeling. Wil je toch gezellig meedoen? Bekijk dan onze tips voor alcoholvrije cocktails of gezonde drankjes zonder suiker.

  •  

Met mate:

Bij sommige producten adviseert het Voedingscentrum om er niet meer dan een bepaalde hoeveelheid van te nemen:
* Maximaal 1 kopje koffie per dag. Hoe meer cafeïne je binnenkrijgt, hoe meer kans op een miskraam of op een baby met een laag geboortegewicht.
* Maximaal 2 keer vette vis per week. Zorg dat je vis goed verhit, dan zijn alle ziekmakers dood.
* Niet meer dan 1 à 2 kopjes venkelthee en anijsthee. Deze theesoorten bevatten plantengifstoffen, die niet goed zijn voor je ongeboren kind.  Zoethoutthee en sterrenmix kunnen de bloeddruk verhogen. Bij een hoge bloeddruk komen minder voedingsstoffen en zuurstof door de placenta.
* Geen overmatig gebruik van keukenkruiden. Gebruik niet te veel: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. In deze kruiden zitten plantengifstoffen die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Varieer dus volop met kruiden. Je kunt als alternatief bijvoorbeeld oregano, tijm of rozemarijn gebruiken.
* Maximaal 2-3 dropjes per dag. Drop kan de bloeddruk verhogen. Bij een hoge bloeddruk komen minder voedingsstoffen en zuurstof door de placenta.

Wel doen:

* Ontbijt elke ochtend en eet gevarieerd.
* Bedenk een gezonder alternatief als je voorkeur ongezond is. Kies bijvoorbeeld in plaats van koekjes voor een handje nootjes of wat rauwkost.
Is je voorkeur niet geschikt voor tijdens de zwangerschap, zoals rauw vlees of leverworst? Of krijg je wel erg rare trek? Bespreek dit dan met je verloskundige. Lees ook: Vreemde smaakveranderingen? 4 (aanstaande) moeders vertellen.

 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
1 januari 0001
Leestijd:
3 minuten