Zoeken2395Zoeken
Gebruikers menu
2395Inloggen
menu2395menu
Ze staan steeds vaker op de kaart in hippe cafés, strandtenten en restaurants: cocktails zonder alcohol. Oftewel mocktails. Zo heb je toch iets feestelijks zonder alcohol te bestellen. Het leuke is dat je deze alcoholvrije cocktails ook gewoon zelf thuis kan maken.
Cocktails worden altijd gemaakt van een aantal ingrediënten die samen voor een feestelijk drankje zorgen. Net zo feestelijk maar zonder alcohol zijn de virgin cocktails, ook wel mocktails genoemd. Hier 5 stappen voor het maken van een mocktail. Stap 1,2 en 3 voeg je bij elkaar en schud je in een cocktailshaker (of gewoon in een pot met deksel). Deze basis doe je in een glas en voeg stap 4 en 5 toe.
In een mocktail hoort ijs. IJsblokjes zijn het makkelijkste. Maar je kunt de ijsblokjes ook met een zwaar voorwerp kapot slaan in stukjes voor een feestelijk effect. Of vries in de ijsblokjes eens wat bessen, aardbeien of partjes limoen. Staat heel leuk!
In plaats van de alcohol neem je als basis voor de virgin cocktail een scheut sap. Sap van sinaasappel, citroen of limoen geven veel frisheid en smaak. Maar denk ook aan appel-, granaatappel-, ananas- of perziksap. Ook groentesappen kunnen een prima basis zijn: tomatensap, wortelsap of bietensap bijvoorbeeld. Of neem een scheutje honing of limonadesiroop als basis. Erg lekker en fris zijn vlierbloesemsiroop of blauwebessensiroop.
Elke mocktail heeft iets pittigs nodig om het ‘gemis’ aan alcohol op te vangen. Voeg schijfjes of geraspte gember toe, een paar ringetjes rode peper, wat jeneverbessen of een paar takjes munt. Denk ook eens aan een scheutje rozenwater, gembersiroop, balsamicoazijn of een paar druppels tabasco.
Bubbels zijn feestelijk. Dat kan gewoon bruisend mineraalwater zijn, maar ook tonic, sprite of gemberbier lenen zich heel goed voor het maken van een mocktail. Wat luxer zijn de Italiaanse alcoholvrije kruidendrankjes zoals crodino of neem een van de mousserende alcoholvrije witte wijnen. Gebruik je liever geen suiker, neem dan de suikervrije varianten. Puur en bruisend mineraalwater is altijd suikervrij natuurlijk.
Maak de mocktail extra feestelijk met een leuke toevoeging zoals een schijfje sinaasappel, een partje limoen, enkele bessen (aan een takje) of aardbeien, wat geschaafde komkommer- of wortellinten. En natuurlijk serveren in een mooi glas, met een cocktailstamper en eventueel een (papieren) rietje.
Versterk je immuunsysteem met voeding
Wat zijn gezonde eetgewoontes?
Gezond ontbijt tips
Gezond trakteren op het werk
Weekmenu
Gezond vegetarisch broodbeleg