Weekmenu

Vind je het lastig om voor meerdere dagen te verzinnen wat je gaat eten? Wij gaan je helpen!

Daar is die gedachte weer. Wat eten we vandaag? Ik heb niks in huis? Geen inspiratie voor het avondeten. En geen zin of tijd meer om naar de supermarkt te gaan. Dan maar iets afhalen, bestellen of een pizza in de oven. Wil jij hier meer controle over krijgen? Dan is het plannen van maaltijden iets voor jou. Bijvoorbeeld met elke week of om de week een nieuw weekmenu!   

Gezonder eten met een planning

Het woord zegt het misschien al, maar een maaltijdplan is het vooruit plannen van wat je de komende dagen of week wilt gaan eten. Dit kan in de vorm van een weekmenu. Maar dit kan ook een eetschema zijn voor de komende twee of drie dagen. Het plannen van je maaltijden zou zomaar eens kunnen bijdrage aan een gezonder voedingspatroon en een gezonder gewicht.

Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen het plannen van maaltijden, de kwaliteit van de voeding die wordt gegeten en het gewicht. Dit onderzoek is uitgevoerd onder 40.554 mensen. Hieruit blijkt dat mensen die hun maaltijdenplannen, een gezonder eetpatroon hebben dan mensen die dit niet doen. Deze mensen leven de voedingsrichtlijnen beter na en eten ook gevarieerder. Het plannen van maaltijden wordt in dit onderzoek ook in verband gebracht met een lagere kans op obesitas bij zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwen zorgt het zelfs voor een lagere kans op overgewicht. Voor volwassenen geldt een BMI van 25-29,9 kg/m2 als overgewicht en een BMI van 30 kg/m2 of hoger als obesitas.

De voordelen van een weekmenu

  • Je gaat gezonder eten. Door bij het plannen van maaltijden goed te kijken naar de producten die je kiest, kun je een gevarieerd weekmenu samenstellen. Je kunt ervoor zorgen dat jij en je gezin voldoende vis, groente, peulvruchten en andere belangrijke producten eet. Ook kom je minder snel in de verleiding om een snelle (ongezonde) maaltijd af te halen. Op naar meer gezonde voeding!
  • Je bouwt vanzelf weekmenu’s op om te herhalen. In het begin is het misschien lastig om te bedenken wat je de rest van de week gaat eten. Maar na een tijdje heb je genoeg recepten om te kunnen herhalen. Zo hoef je hier niet altijd over na te denken. 
  • Je voorkomt verspilling van eten. Door van te voren te kijken wat je nog in huis hebt, voorkom je dat je eten moet weggooien dat over datum is. Je koopt minder snel producten die je al in huis hebt liggen en maakt sneller de restjes op. Je kunt ook een maaltijd bedenken die in twee dagen kan worden opgesplitst. Bijvoorbeeld: een gehaktschotel met aardappel en groenten voor de ene dag, en een spaghetti bolognese met gehakt voor de volgende dag. Hiermee bespaar je weer geld.
  • Het bespaart je tijd. Niet meer elke dag naar de supermarkt, of nog beter, éen keer per week naar de supermarkt. Je koopt alleen wat echt nodig is en zo verminder je de kleine uitstapjes naar de winkel. Je hoeft niet meer na te denken over wat je vanavond gaat eten en je kunt tijd nemen voor iets anders. Extra voordeel: je kunt je overdag alvast verheugen op het gerecht dat je thuis gaat opeten! 
  • Het bespaart je geld. Door je te houden aan een boodschappenlijst en een plan, zul je minder impulsieve uitgaven doen. Het bestellen van maaltijden is vaak duurder dan het zelf bereiden van een gerecht. Ook afhaalmaaltijden kunnen meer kosten. Je bespaart veel geld, zonder dat je het zelf misschien doorhebt.
     

Je doet het niet alleen!  

Een weekmenu heeft ook zijn voordelen voor het hele gezin. Ten eerste houd je iedereen tevreden. Wordt er aan tafel met smaak gegeten? Onthoud dit en neem deze recepten vaker op in je eetschema. Zo houd je rekening met de gezinsfavorieten en hoef je minder vaak nieuwe ideeën te bedenken. Ten tweede kan het gezin zo gemakkelijk een handje helpen. Plak je weekmenu op de koelkast of aan je prikbord. Als je zelf laat thuis bent van je werk of nog even wilt gaan sporten, kan het gezin alvast kijken wat er op het menu staat en beginnen. 

Bronnen: 

Ducrot, P., Méjean, C., Aroumougame, V., Ibanez, G., Allès, B., Kesse-Guyot, E., Hercberg, S., & Péneau, S. (2017b). Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 14(1), 1–12.  

Nutrution Information Centre: Maaltijdplanner 

Voedingscentrum: recepttips  

Voedingscentrum: Schijf van Vijf 

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
19 december 2023
Leestijd:
4 minuten