Icon ZoekenZoeken

Wat zijn gezonde eetgewoontes?

Gezond eten betekent dat je kiest voor gezonde producten maar óók dat je jezelf gezonde eetgewoontes aanleert.

Als we het hebben over gezond eten en gezonde eetgewoontes, dan zijn er in feite 3 gouden regels:

  1. Eet 3 hoofdmaaltijden per dag
  2. Tussendoortjes mogen wel, maar zijn niet noodzakelijk
  3. Eet met aandacht

1. Drie hoofdmaaltijden per dag

In Nederland is het gebruikelijk om 3 hoofdmaaltijden te eten: ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Een vast ritme in je maaltijden maakt het makkelijker om gezond te eten. Door met regelmaat te eten geef je je hongergevoel minder ruimte en krijg je minder de neiging om te snacken. Eet je gezonde hoofdmaaltijden, dan heb je geen tussendoortjes nodig. De hoofdmaaltijden leveren alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Hier vind je inspiratie voor een gezonde maaltijd.

2. Minder tussendoortjes

Eet je wel tussendoortjes, kies dan bij voorkeur een gezonde snack, zoals fruit, snackgroente, een handje ongezouten noten, een bakje magere yoghurt. Houd het bij maximaal 4 tussendoortjes, om het glazuur van je tanden niet te veel te belasten. Voor afvallers geldt: beperk het aantal keren dat je eet tussen de maaltijden door.

3. Bewust eten

Een ander onderdeel is het bewust eten van je maaltijd. Schrok jij een maaltijd wel eens naar binnen, zonder daadwerkelijk te proeven wat je eet? Zonde! Omdat we het zo druk hebben, eten we vaak vrij gedachteloos. Soms nemen we niet eens de tijd om even rustig te gaan zitten voor je ontbijt of de lunch. Door bewust te gaan eten heb je meer ruimte om te genieten van iedere hap. Ook voel je eerder dat je vol zit. Proef bewust iedere hap, kauw goed en neem af te toe pauze tijdens het eten. Natuurlijk kost het eten van die boterham op deze manier meer tijd. Maar doordat je zo bewust eet en kauwt, zal de vertering beter gaan en voelt je lichaam de verzadiging beter.

SamenGezond hanteert de Richtlijnen Goede Voeding (2015) van de Gezondheidsraad. 

Datum:
19 december 2023
Leestijd:
2 minuten