Zoeken2395Zoeken
Gebruikers menu
2395Inloggen
menu2395menu
Wie geen vlees eet, loopt helaas kans op een vitamine B12-tekort. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om dit tekort aan te vullen. Hier 12 recepttips waarmee je zorgt voor voeding met voldoende vitamine B12.
Veganisten en vegetariers hebben een hogere kans op het ontwikkelen van een te kort aan vitamine B12. Helaas voor veganisten zit deze vitaminesoort alleen in dierlijke producten. Dus naast vlees ook in eieren, kaas en melkproducten. Eet je helemaal geen dierlijke producten – vegan dus - dan is het slim vitamine B12-tabletten te slikken of verrijkte producten te nemen.
Ben je vegetarisch, dan zorg je al voor voeding met voldoende B12 als je in recepten voor de avondmaaltijd vlees vervangt door eieren, kaas of zuivel. Maar dat hoeft niet perse. Je kunt ook kiezen voor vitamine B12-rijke producten op een ander tijdstip van de dag. Een goede richtlijn is 3 keer per dag een portie van een vitamine B12-rijk product en je zit goed.
Sommige plantaardige producten worden overigens verrijkt met (synthetisch bereide) vitamine B12. Denk aan zuivelvervangers (sojadrank) of kant-en-klare vleesvervangers. De hoeveelheid B12 in kant-en-klare vleesvervangers is meestal wel veel lager dan dat van vlees; het is vaak maar 25% van het gehalte in vlees.
Vitamine B12 is een belangrijk vitamine voor je lichaam. Je hebt het onder andere nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en een goede werking van je zenuwstelsel. Krijg je gedurende langere tijd niet voldoende voeding met vitamine B12 binnen (denk aan maanden) dan loop je kans op een tekort. Dit uit zich in moeheid, duizelingen, hartkloppingen, tintelingen in de vingers en concentratiestoornissen.
Als je geen vlees eet doe je er goed aan regelmatig eieren op het menu te zetten. Je hoeft je dan ook niet strikt te houden aan het advies van maximaal 3 eieren per week. Het Voedingscentrum geeft aan dat vegetariërs best 4 eieren per week kunnen eten.
Je kunt wat vaker een ei koken of bakken. Maar denk ook eens hieraan:
Kaas, en met name de Hollandse kaas zoals Goudse, bevat veel vitamine B12. Je kunt kaas op veel manier in alle maaltijden verwerken:
Van alle melkproducten bevat kwark het meeste vitamine B12 per 100 gram. Natuurlijk kun je kwark nemen als ontbijt of als nagerecht. Lekker met fruit en noten. Maar je kunt kwark ook verwerken in de warme maaltijd:
Versterk je immuunsysteem met voeding
Wat zijn gezonde eetgewoontes?
Gezond ontbijt tips
Gezond trakteren op het werk
Weekmenu
Gezond vegetarisch broodbeleg