Vijf tips om de ploegendienst door te komen

Honderdduizenden mensen in Nederland werken in ploegendienst of anderszins op onregelmatige en ongebruikelijke tijden. Dat kan een aanslag zijn op je gezondheid. Je biologische klok raakt in de war of het voelt alsof je een jetlag hebt. Deze 5 tips helpen. 

Tip 1. Gebruik een energielamp

Je voelt je energieker en vrolijker als je tijdens een nachtdienst een korte periode, bijvoorbeeld 20 minuten, wordt blootgesteld aan fel licht. Het licht zorgt ervoor dat je biologische klok zich sneller aanpast aan het werkschema waardoor je het jetlaggevoel sneller kwijtraakt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een zogenoemde energielamp. Je hoeft niet per se in de lamp te kijken, je kunt ook in het licht van de lamp eten, lezen of iets anders doen. Komt het tijdens de nachtdienst niet uit, gebruik de lamp dan vlak voordat je aan de slag gaat.

Tip 2. Let op je leefstijl

Mensen die in ploegendienst werken, hebben een grotere kans op overgewicht. Door het onregelmatige werk ben je eerder moe, en geneigd ongezonder te eten en minder te bewegen. Terwijl het juist zo belangrijk is dat je conditie goed is, omdat je je vitaler voelt en daardoor ook het onregelmatige werk beter volhoudt. Probeer daarom zo veel mogelijk structuur in je week aan te brengen door op vaste tijden te eten en te bewegen.

Tip 3. Slaap goed

Goed slapen is niet alleen een kwestie van lang genoeg slapen maar ook van een goed getimede slaap. Na een nachtdienst kun je het beste meteen gaan slapen, minstens zo’n zeven uur. Maak de slaapkamer daarbij zo donker mogelijk en zorg dat het er stil is. Soms helpen een slaapmasker en oordopjes. Lastig om in slaap te komen? Het wordt makkelijker  als je een ontspannings- of mindfulnessoefening afluistert van zo’n 15 minuten. Er zijn op internet allerlei audio-oefeningen die je daarbij kunnen helpen, zoals de bodyscan. Doe als dat kan vlak voor de nachtdienst begint nog een dutje van een halfuur tot een uur. Of misschien is de ademhalingstool Moonbird wel iets voor jou. 

Tip 4. Betrek je partner bij het werk

Ploegendienst kan het lastig maken om taken thuis en op het werk te combineren. Soms leidt dat thuis tot ruzie. Vertel je partner daarom geregeld over je werk, de verantwoordelijkheden die daar spelen en vraag naar diens mening hierover. Of liever nog: neem hem of haar een keertje mee naar je werk. Hoe meer betrokken je partner zich voelt bij je werk, hoe meer begrip diegene kan opbrengen voor het feit dat je thuis niet altijd kunt meedraaien in het huishouden.  

Tip 5. Zoek steun, óók buiten de deur

Niet alleen de steun van je partner of gezin zijn belangrijk, ook die van vrienden en kennissen kunnen helpen. Toegegeven, door vermoeidheid en ongebruikelijke slaap- en werktijden kun je het lastig vinden om tijd vrij te maken voor sociale contacten. Probeer het toch zoveel mogelijk te doen. Je levert tijd in, maar krijgt er ook een hoop voor terug: een luisterend oor of wellicht praktische hulp. Zoek sociale steun eventueel ook op het werk, bij collega’s of een leidinggevende. Hoe meer steun van anderen je ervaart, hoe beter jij tegen de stress van het onregelmatige werken kunt.

Ontdek Moonbird

Vind je het lastig om te ontspannen? Misschien is Moonbird iets voor jou. Deze ademhalingstool helpt met ontspannen, kalmeren en slapen. Als verzekerde van Anderzorg ontvang je €40 korting op de aanschafprijs.

lees meer

Geschreven door:
Anderzorg redactie


meer van

Datum:
9 mei 2023
Leestijd:
3 minuten